ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθαρισμός, αντιπυρικές ζώνες και επεμβάσεις καλλιέργειας

Με χρηματοδότηση που εξασφάλισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικούς πόρους, βρίσκονται σε εξέλιξη καθαρισμοί σε αστικά δασικά οικοσυστήματα, μεταξύ των οποίων και το δασύλλιο των Ιωαννίνων, το οποίο επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, με τα στελέχη του Δασαρχείου.

Στο δασύλλιο εξελίσσονται τόσο εργασίες απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης όσο και επεμβάσεις καλλιέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «μεικτό» δάσος, από πλατύφυλλα και κωνοφόρα, που το καθιστούν λιγότερο ευάλωτο στις πυρκαγιές.
Ο υφυπουργός τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, που θα συνεχιστεί σε όλη την έκταση των 800 στρεμμάτων του δασυλλίου. Η εργολαβία που έχει ξεκινήσει, ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, με χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης γίνονται παρεμβάσεις καθαρισμών και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, οι δράσεις αυτές είναι εφικτές αφενός χάρη στην χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, αφετέρου από την «επιστροφή» των Δασαρχείων στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτήρισε ως «φυσικό τους χώρο». Μάλιστα, ανέφερε πως τα Δασαρχεία αντιμετωπίζονταν ως τα «αποπαίδια» τη δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το Δασαρχείο Ιωαννίνων λάμβανε ετησίως 18.000 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να κάνει καθαρισμούς. «Υπήρχε η τέλεια καταιγίδα», ανέφερε, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού.
«Η ελληνική πολιτεία κάνει το χρέος της, αυτό που δε γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας και την ευθύνη των πολιτών να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις πυροσβεστικές διατάξεις, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 96% των πυρκαγιών οφείλονται στον άνθρωπο. Παράλληλα, κάλεσε και τους αιρετούς του πρώτου και δευτέρου βαθμού να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη, μετά από αυτοψίες που έγιναν από κλιμάκια του υπουργείου και της περιφέρειας, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις δεξαμενές και τους πυροσβεστικούς κρουνούς, τόσο στο αισθητικό δάσος της πόλης, όσο και στο νησί.
Τη σημασία των επεμβάσεων καλλιέργειας που γίνονται, τόνισε από την πλευρά του ο Δασάρχης Χρήστος Λαγός.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο