ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έντεκα και φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ήπειρο

Έντεκα «Γαλάζιες Σημαίες», όσες ακριβώς και πέρυσι, θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες της Ηπείρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος στη χώρα μας.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονεμήθηκε και φέτος στις παραλίες Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος στον Βράχο, Μονολίθι και Πλατάνια στην Καστροσυκιά το Δήμου Πρέβεζας, Αμμουδιά, Βάλτος/Parga Beach Resort και Λούτσα του Δήμου Πάργας και στην Αγ. Παρασκευή, το Δρέπανο, το Καραβοστάσι και τη Μέγα Άμμο του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, όσον αφορά το πλήθος των «Γαλάζιων Σημαιών», με 581 σημαίες σε ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 σε μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και έξι σε τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).
«Πρωταθλήτρια» και μάλιστα με μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Χαλκιδική με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.
Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο Δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Πήρε πίσω δύο «Γαλάζιες Σημαίες» η Ήπειρος

Δεν επέστρεψαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» σε τρεις παραλίες της Ηπείρου