ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν επέστρεψαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» σε τρεις παραλίες της Ηπείρου

Μικρότερος κατά τρεις σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των «Γαλάζιων Σημαιών» που θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες της Ηπείρου, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος στη χώρα μας.

Από δώδεκα «Γαλάζιες Σημαίες» πέρυσι πέσαμε στις εννιά, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως εννιά ήταν και πέρυσι οι πιστοποιημένες παραλίες της Ηπείρου, καθώς στα τέλη Ιουλίου 2019 είχαν αφαιρεθεί οι «Γαλάζιες Σημαίες» σε 17 ελληνικές παραλίες, μεταξύ και τρεις στην Ήπειρο, καθώς είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν υποδομές των ακτών. Οι τρεις παραλίες ήταν το Μονολίθι, η ακτή Τσούκες στο Κανάλι και η ακτή Πλατάνια στην Καστροσυκιά, όλες στον δήμο Πρέβεζας, οι οποίες λείπουν και από τον φετινό κατάλογο.
Κατά συνέπεια, «Γαλάζια Σημαία» θα κυματίζει φέτος σε πέντε παραλίες της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας και σε τέσσερις της Θεσπρωτίας. Στην Κυανή Ακτή και στη Μέγα Άμμος στον Βράχο του δήμου Πρέβεζας, στην Αμμουδιά, τον Βάλτο/Parga Beach Resort και τη Λούτσα του δήμου Πάργας και στην Αγ. Παρασκευή, το Δρέπανο, το Καραβοστάσι και τη Μέγα Άμμο του δήμου Ηγουμενίτσας.

«Παγκόσμια δύναμη» η Ελλάδα

Χαλκιδική, Ρόδος και Κρήτη κατέκτησαν και φέτος τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στη χώρα μας. Η Ελλάδα παραμένει «παγκόσμια δύναμη» στις καθαρές αλλά και οργανωμένες ακτές, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς 497 ακτές, 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Σε επίπεδο δήμων ξεχώρισαν η Ρόδος με 34 ακτές, η Κασσάνδρα με 32 ακτές και ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 26 ακτές.
Τις ανακοινώσεις έκανε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών στη χώρα μας. Η σημαία δεν αντιπροσωπεύει μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης (η οποία για τις Γαλάζιες Σημαίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξαιρετικής ποιότητας), αλλά και την οργάνωσή της. Ανάμεσα σε αυτά, η ασφάλεια των λουομένων, η καθαριότητα της ακτής, η πληροφόρηση του κοινού, η παροχή υποδομών στο λουόμενο.
Σε επίπεδο περιφέρειας ξεχωρίζει όπως ήταν επόμενο η Κρήτη, με 117 βραβευμένες ακτές και μία μαρίνα. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και τρεις μαρίνες και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με 78 ακτές και δύο μαρίνες.
Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού), πρώτη έρχεται η Χαλκιδική με 85 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλλονιά και Χίος με 15 σημαίες. Οι περιφερειακές ενότητες που αύξησαν τις Γαλάζιες Σημαίες τους σε σχέση με πέρυσι, είναι η Κως (12 από 10), η Κέρκυρα (10 από 9) και η Κορινθία (8 από 6).
Σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέκτησε ο δήμος Ρόδου με 34 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας με 32, Αγίου Νικολάου με 26, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας με 18, Χερσοννήσου με 17, Αριστοτέλη και Χίου με 15, Βόλου και Κω με 12.

Η «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμονται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης, και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία.. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).
Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί, ελέγχονται απροειδοποίητα για την τήρηση των προδιαγραφών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE, γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

Σχετικά άρθρα

Έντεκα και φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ήπειρο

Πήρε πίσω δύο «Γαλάζιες Σημαίες» η Ήπειρος