ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πήρε πίσω δύο «Γαλάζιες Σημαίες» η Ήπειρος

Έντεκα «Γαλάζιες Σημαίες», δύο περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες της Ηπείρου, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος στη χώρα μας.

Οι δύο επιπλέον «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν στο Μονολίθι και στην ακτή Πλατάνια στην Καστροσυκιά του δήμου Πρέβεζας, ο οποίος διπλασιάζει τις βραβευμένες παραλίες του, καθώς και φέτος συμπεριλαμβάνονται η Κυανή Ακτή και η Μέγα Άμμος στον Βράχο. Επίσης, «Γαλάζια Σημαία» δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στις παραλίες Αμμουδιά, Βάλτος/Parga Beach Resort και Λούτσα του δήμου Πάργας και στην Αγ. Παρασκευή, το Δρέπανο, το Καραβοστάσι και τη Μέγα Άμμο του δήμου Ηγουμενίτσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μονολίθι και η ακτή Πλατάνια είχαν και στο παρελθόν «Γαλάζια Σημαία», ωστόσο την είχαν απολέσει στα τέλη Ιουλίου 2019 –μαζί με 15 ακόμη ελληνικές παραλίες, καθώς είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν υποδομές των ακτών. Μεταξύ αυτών ήταν και η ακτή Τσούκες στο Κανάλι, η οποία δεν κατάφερε να πάρει πίσω την πιστοποίηση και να επιστρέψει στον κατάλογο.

Στη 2η θέση παγκοσμίως

Με τον αριθμό ρεκόρ που έφτασε φέτος σε 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 49 χώρες, σε «Γαλάζιες Σημαίες», όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Μάλιστα φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε, και πάλι φέτος, η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν οι Π.Ε. Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων με 49, 40 και 33 σημαίες αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει, επιπλέον, να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας τού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (www.eepf.gr).
Τα κριτήρια του προγράμματος αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, τα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών, αλλά και της προστασίας της φύσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Σχετικά άρθρα

Έντεκα και φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ήπειρο

Δεν επέστρεψαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» σε τρεις παραλίες της Ηπείρου