ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατεβαίνουν στους δρόμους και στα Γιάννενα τα τρακτέρ

Σε αναβρασμό αλλά και σε απόγνωση βρίσκονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων, που κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της πόλης τη Δευτέρα, για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια για τα ελλιπή μέτρα που ανακοινώθηκαν αλλά και να θέσουν το ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Οι επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν φέρει αγρότες και κτηνοτρόφους στα όριά τους, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για μια κατάσταση δυσκολότερη ακόμη και από αυτή των σκληρών μνημονιακών χρόνων.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών πραγματοποίησαν σύσκεψη με τη διοίκηση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» και καλούν τους φορείς αύριο Παρασκευή προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, τονίζοντας πως δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, που φτάνουν το 60%, αλλά και της ενέργειας. «Βρισκόμαστε σε απόγνωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», τονίζουν οι αγρότες, που απαντούν στις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου «πως αυτή την περίοδο δεν έχουν δουλειές στα χωράφια και γι’ αυτό κάνουν κινητοποιήσεις», λέγοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο τρίμηνο, είναι πρωτοφανής.
«Δεν μπορούμε άλλο. Και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος, όλους μας ακουμπάει η τιμή της ενέργειας που έχει ξεφύγει», τόνισε χαρακτηριστικά ο αγρότης Μιλτιάδης Μπούκας. «Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», ανέφερε με τη σειρά του ο Γιώργος Τζιάλλας.
Ιδιαίτερα στον νομό Ιωαννίνων, η κρίση είναι πιο έντονη, καθώς το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, επειδή οι παραγόμενες ποσότητες ζωοτροφών είναι ελάχιστες, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, ο οποίος καθιστά τις καλλιέργειες ασύμφορες.
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων, οι οποίες παραμένουν χαμηλές, παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί, εξανεμίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα και τους οδηγούν σε αφανισμό, μαζί με την ελληνική κτηνοτροφία συνολικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν πρώτα από όλα την απαλλαγή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος, που επέφερε αυξήσεις 150%, αλλά και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
Ζητούν ακόμη τη στήριξή τους για την αγορά ζωοτροφών, κάτι που έγινε στην Κύπρο με τη διάθεση εννέα εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader

«Ένωση Αγροτών» – Συμφωνία με υψηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος