ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχασε τη ζωή του κάνοντας αυτό που αγαπούσε

Κάνοντας ορειβατικό σκι, μια από τις δραστηριότητες που τόσο αγαπούσε, στο απόλυτα οικείο για τον ίδιο περιβάλλον των Τζουμέρκων, έμελλε να χάσει τη ζωή του ο 21χρονος Ερμής Θεοχαρόπουλος, γιος του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, ενός από τους πλέον γνωστούς προπονητές – εκπαιδευτές ορεινών σχολών και πρωταθλητή στο ορειβατικό σκι.

Οι δύο τους και κάποια ακόμη άτομα είχαν ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής για μια πορεία στην περιοχή του Καταρράκτη, σε μια διαδρομή που την ήξεραν καλά, καθώς, άλλωστε, ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος ασχολείται με τις υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή ως υπεύθυνος στο Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής που δημιούργησε στα Άγναντα, και οργάνωνε σχολές εκπαίδευσης στο ορειβατικό σκι. Στις 2 περίπου το μεσημέρι, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, ο 21χρονος Ερμής έπεσε από μεγάλο ύψος και κατέληξε πολλές δεκάδες μέτρα χαμηλότερα στη χιονισμένη πλαγιά.
Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, με 16 πυροσβέστες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών να κινούνται προς το σημείο. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εκπαιδευτεί από τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο, όπως και πυροσβέστες από άλλες ΕΜΑΚ.
Ο πατέρας του και δύο ακόμη άτομα ήταν οι πρώτοι που έφτασαν κοντά του, διαπιστώνοντας ότι είναι σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι. Κάθε λεπτό ήταν πολύτιμο και για τον λόγο αυτό ελήφθη η απόφαση από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης για να σπεύσει στην περιοχή ελικόπτερο από τον Μαραθώνα. Πριν ακόμη φτάσει στην περιοχή το ελικόπτερο, στο σημείο πέταξε ένα ακόμη, που απογειώθηκε από το Άκτιο, το οποίο δοκίμασε ανεπιτυχώς να παραλάβει τον τραυματία.Τελικά, στις 5.30 περίπου το απόγευμα, το Super Puma παρέλαβε τον 21χρονο και άμεσα τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου ανέμενε μονάδα του ΕΚΑΒ για να τον διακομίσει στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Ωστόσο, ο 21χρονος, ο οποίος είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δεν τα κατάφερε. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με το ελικόπτερο, υπέστη ανακοπή. Οι προσπάθειες ανάνηψης τόσο από τους διασώστες του ΕΚΑΒ όσο και από τους γιατρούς στο νοσοκομείο δεν απέδωσαν, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και όλη την ορειβατική οικογένεια.
O Ερμής Θεοχαρόπουλος ήταν ιδιαίτερα έμπειρος στα σπορ του βουνού και έκανε πρωταθλητισμό στην αναρρίχηση, όντας μέλος της Εθνικής Ομάδας Αγωνιστικής Αναρρίχησης ως αθλητής του ΕΟΣ Αχαρνών. Προπονητής ήταν ο πατέρας του, ενώ με την ορειβασία ασχολείται και η μητέρα του. Με τους αγώνες ασχολούνταν από την ηλικία των επτά ετών και τα τελευταία χρόνια έκανε πρωταθλητισμό, ασχολούμενος παράλληλα με την οικογενειακή επιχείρηση στα Άγναντα.

Σχετικά άρθρα

Εσπερίδα για την εναέρια διάσωση στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου

Έτρεξαν για τον Ερμή

Ηπειρωτικός Αγών

«5hours» στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου