ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωράει η υπόθεση των νέων φυλακών

Στα Γιάννενα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου να υπογραφεί η παραχώρηση από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών του οικοπέδου στην Κόντσικα, όπου θα ανεγερθεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα.

Αυτό έκανε γνωστό ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας σε ερωτήματα της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνας Καλογιάννη με αφορμή την εκ νέου ανάρτηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στο σύστημα Διαύγεια, σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως η ανάρτηση είχε να κάνει με μια διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο επί της ουσίας ανέφερε πως ο δήμος βρίσκεται σε φάση αναμονής, προκειμένου οι Οικονομικές Υπηρεσίες να επικυρώσουν πως δεν απαιτείται η καταβολή φόρου για την παραχώρηση μεταξύ των φορέων του δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο των υφιστάμενων φυλακών στο Σταυράκι, η κ. Καλογιάννη ζήτησε να μάθει αν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα της παραχώρησης στον δήμο και ποιές ενέργειες έχουν γίνει, ενώ τόνισε πως, με δεδομένη την ανέγερση του νέου καταστήματος, θα απαιτηθούν μεγάλες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες υποδομές των δικτύων κοινής ωφέλειας στην ευρύτερη περιοχή της Κόντσικας. Πρότεινε δε στη δημοτική αρχή να κινητοποιηθεί άμεσα, ώστε όλες οι σχεδιαζόμενες υποδομές να διαστασιολογηθούν και να προδιαγραφούν κατά τέτοιον τρόπο που να συμπεριλαμβάνουν και τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και να είναι εύκολη η διασύνδεσή τους στις νέες εγκαταστάσεις.
Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στη διαδικασία για την παραχώρηση του οικοπέδου και κτιρίου στο Σταυράκι, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ρητή συμφωνία από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων φυλακών για να προχωρήσει. Δεσμεύτηκε, πάντως, πως θα θέσει εκ νέου το θέμα στον κ. Θεοδωρικάκο, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ κάλεσε το σώμα να καταθέσει και προτάσεις για μελλοντική αξιοποίηση της έκτασης.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως, μετά από επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τον Μάρτιο θα γίνει η προκήρυξη για τον πολεοδομικό και χωροταξικό μελετητικό σχεδιασμό και ο δήμος Ιωαννιτών θα είναι στους πρώτους που θα περιληφθούν.
Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου.
Να επανεξεταστεί η πρόβλεψη για το φωτοβολταϊκό 35 KW, που προβλέπεται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λ. Νάτσης, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο. Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης, εφόσον χρειαστεί.
Τέλος, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου θα γίνουν οι δημαιρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Σχετικά άρθρα

Κατάρτιση με στόχο την επανένταξη

Γεωργία Χαλάτση

Ένα ακόμη βήμα για το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων

Φωτοβολταϊκό πάρκο ζητούν οι κάτοικοι στην Κόντσικα