Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Δυνάμεις σε δράση πριν προκύψουν τα προβλήματα

Με πυξίδα το δόγμα άμεσης κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, που εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά το περασμένο καλοκαίρι, ένα νέο δόγμα προληπτικής κινητοποίησης και άμεσης απόκρισης, πρόκειται να εφαρμοστεί και στα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα από το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία φορείς.

Πέρα από την ενίσχυση του συνόλου του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να μπορεί μελλοντικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα τις φωτιές της καλοκαιρινής περιόδου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά στον σχεδιασμό ενός καινούριου δόγματος, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυνάμεων και τη δημιουργία σταθμών βάσεων, εκεί όπου εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηπείρου, παρουσία της τοπικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πυροσβεστών αλλά και του Συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργου. Το παρών έδωσε και η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, τονίζοντας τη σημασία του έγκαιρου σχεδιασμού.
Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού αποτελεί η πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Μάλιστα, καθοδόν για τα Γιάννενα, ο κ. Τουρνάς είχε τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας Bora.
Το νέο δόγμα προβλέπει πως η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα ενημερώνει για την εξέλιξη του καιρού και πιθανά επικίνδυνα φαινόμενα, θα γίνεται εξέταση των πιθανών σεναρίων και στις περιοχές που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν, θα ενεργοποιούνται σταθμοί βάσης, όπου θα αναπτύσσονται εκ των προτέρων δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, όπως ο Στρατός, το Λιμενικό, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ κ.λπ., προκειμένου ο καθένας, με βάση την αρμοδιότητά του, να συνδράμει. Σημαντικό ρόλο θα έχουν επίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας.
«Άρα λοιπόν εκ των προτέρων να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις στα επικίνδυνα σημεία, που ενδεχομένως θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, εφόσον προκύψει ένα επικίνδυνο συμβάν», σημείωσε και τόνισε τη συνεργασία όλων των φορέων, με βασικό επιχειρησιακό γραφείο την Πυροσβεστική.
«Είμαστε εδώ να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, πώς θα σχεδιάσει η περιφέρεια, ο Συντονιστής με τους περιφερειάρχες το σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ανέφερε ο κ. Τουρνάς.

Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα

Σταδιακά ενισχύονται οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα με εξοπλισμό και μέσα, καθώς άρχισε η υλοποίηση συμβάσεων που περιλαμβάνονται στο μεγάλο πρόγραμμα «Αιγίς» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μάλιστα, την Πέμπτη υπογράφηκε μια νέα σύμβαση, που αφορά την προμήθεια 23 πτυσσόμενων γεφυρών Bailey, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων και κατάρρευσης υφιστάμενων γεφυρών.
Μέχρι στιγμής, έχουν υπογραφεί 14 από τις 39 συνολικά συμβάσεις του προγράμματος, με τα πρώτα αεροπλάνα εναέρια επιτήρησης να καταφθάνουν στις αρχές του επόμενου έτους.
Πρόκειται για τα πρώτα μιας παρτίδας 440 οχημάτων, ενώ προχωρά ο εκσυγχρονισμός και σε άλλα επίπεδα, όπως και του μηχανισμού του «112».
«Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε την προίκα, που χρειάζεται ο μηχανισμός για να μπορεί με καλύτερες συνθήκες και καλύτερα μέσα να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά. Παράλληλα, προχωράμε στην ενίσχυση του προσωπικού σώματος με ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε ο κ. Τουρνάς. Φέτος προσελήφθησαν 650 δασοκομάντος και συνολικά επιχειρούν 16 Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) πλέον, ενώ το 2025 θα φτάσουν τις 20 ΕΜΟΔΕ, ενώ θα προληφθούν 150 οδηγοί στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο κ. Τουρνάς τόνισε ότι η κατανομή των μέσων και του προσωπικού θα γίνει ισόρροπα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ έκανε λόγο για ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας, με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, δηλαδή πυρκαγιές σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαρκούν ημέρες και απαιτούν συνδυασμένες επιχειρήσεις με πεζοπόρα τμήματα και με δασοκομάντος. «Άρα λοιπόν ναι, και η Βόρεια Ελλάδα και βέβαια και η Ήπειρος συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κατανομής των μέσων και των δυνάμεων που αποκτούνται χρόνο με τον χρόνο», σημείωσε.

Άμεση απόκριση στις πυρκαγιές

Προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Τουρνάς έκανε λόγο για την πιο δύσκολη των τελευταίων 60 ετών. «Είχαμε ακραίες συνθήκες όλο το καλοκαίρι και ο μηχανισμός πραγματικά δοκιμάστηκε πάρα πολύ. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε 6.000 φωτιές, οι οποίες, χάρη στο δόγμα που σχεδίασε και εφάρμοσε το Υπουργείο και κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, κατάφεραν να αντιμετωπιστούν», τόνισε και πρόσθεσε πως 5990 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, με τα drones που περιπολούσαν και τα αεροπλάνα που ήταν στον αέρα, αλλά και την ανάπτυξη των δυνάμεων του πυροσβεστικού σώματος και των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών. «Άμεσα ελέγχθηκαν σε πρώτο χρόνο όλες οι φωτιές, όμως, δυστυχώς, είναι κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις δυνατότητες του μηχανισμού και σε αυτές δόθηκε πραγματικά μάχη για να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Αντιπυρική ασπίδα με… εναέρια «μάτια»

Γεωργία Χαλάτση

Ομάδα drones απέκτησε η Πυροσβεστική και στην Ήπειρο

Πτώσεις δέντρων και πυρκαγιές… παντός καιρού