ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το… μάρμαρο δε θα το πληρώσουν μόνο οι ανεμβολίαστοι

Σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, σε μια χρονική περίοδο που ακόμη δεν έχουν βρει τον βηματισμό τους από την πίεση που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού δείχνει ικανή να οδηγήσει ξανά σε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, απειλεί να δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή εργασίας όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πάνω από 22.000 εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς το πράξουν υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της αναστολής ή έχουν λόγους να εξαιρεθούν, θα μείνει ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που θα πρέπει να απέχει υποχρεωτικά από την εργασία του. Και σε ένα σύστημα υγείας που δεν περισσεύει κανείς υπό τις δεδομένες συνθήκες, το πρόβλημα μετατίθεται στην ίδια τη δομή υγείας, στους συναδέλφους του που θα πρέπει να καλύψουν το κενό, καθώς και στους ασθενείς, οι οποίοι ενδεχομένως να αναγκαστούν, για μία ακόμη φορά, να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές για ιατρικές πράξεις.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «υπάρχει ειδική ομάδα διαχείρισης και αξιολόγησης των κενών» ακούγονται ως ανέκδοτο, καθώς στην παρούσα φάση δεν προγραμματίζονται προσλήψεις συμβασιούχων για την κάλυψη των κενών, παρά μόνο μεταφορά προσωπικού όπου δημιουργηθούν κενά, μεταξύ των δομών υγείας. Με απλά λόγια θα δούμε πάλι γιατρούς να φεύγουν με «εντέλλεσθε» για να καλύψουν κενά ή μεταφορές από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ο αριθμός των μη εμβολιασμένων είναι μικρός σε σχέση με άλλες υγειονομικές δομές της χώρας. Σε ένα 10% υπολογίζεται ο αριθμός των ανεμβολίαστων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ περίπου 90 είναι οι ανεμβολίαστοι στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα βγουν σε αναστολή, καθώς εκκρεμούν πολλά αιτήματα για εξαίρεση από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας στις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο.
Ωστόσο, έστω και ένας μικρός αριθμός υγειονομικών να βγει σε αναστολή, πρόβλημα θα δημιουργηθεί. Αυτό επισημαίνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο νόμος περί αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων έρχεται να τιμωρήσει μια μερίδα εργαζομένων άλλα έρχεται να τιμωρήσει και την άλλη μερίδα, τους εμβολιασμένους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά, να διπλασιάσουν την εργασία τους, να υποστούν μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα προηγούμενα κύματα. Τα νοσοκομεία, παρ’ όλες τις υποσχέσεις, είναι ανοχύρωτα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμη και ξαναρχόμαστε να συγχωνεύσουμε κλινικές, να ανοίξουμε εκ νέου τις μονάδες covid. Τα χρόνια νοσήματα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, τα νοσοκομεία γεμίζουν καθημερινά στις εφημερίες με χρονίως πάσχοντες, παραμελημένους ασθενείς, ασθενείς που δεν μπορούν –δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα- να λύσουν το πρόβλημα υγείας τους. Η κατάσταση επιβαρύνεται, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν σήμερα ως Κέντρα Υγείας και δε δύνανται να αντεπεξέλθουν στις σημερινές συγκυρίες».
Στην εκτίμηση ότι στο ΠΓΝΙ ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζόμενων, της τάξης του 3-4%, δε θα πειστεί να κάνει το εμβόλιο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Φλούδας, τονίζοντας, όμως, ότι και αυτοί θα λείψουν αν μπουν σε αναστολή. «Πρέπει η πολιτεία να σκεφτεί ότι η όποια έλλειψη προσωπικού από την 1η Σεπτέμβρη θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες και προβλήματα στα νοσοκομεία, και κυρίως θα υποστούν τις συνέπειες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες», ανέφερε, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι απ’ όλες τις πλευρές.
Σε πιο δραματικούς τόνους οι δηλώσεις του μέλους του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ και του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Λεωνίδα Σαφαρίκα, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη το προσωπικό είναι εξουθενωμένο και σωματικά και ψυχολογικά, μην αντέχοντας την εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλλεται. «Φεύγοντας οι ανεμβολίαστοι, το προσωπικό λιγοστεύει και θα αναγκαστούμε να κάνουμε διπλοβάρδιες. Ζητάμε να μη φύγει κανένας και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, να συνεχίζουν να εργάζονται με τη λήψη μέτρων», δήλωσε.
Στις συνέπειες για τους ασθενείς εστίασε ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του ΠΓΝΙ, λέγοντας: «Μαζί με αυτούς που θα βγουν σε αναστολή και όσους συνταξιοδοτούνται, την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση στερεί ζωτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που τις στερήθηκαν και όλη τη διάρκεια της πανδημίας, γιατί τα νοσοκομεία ήταν της μία νόσου».
«Από τα νοσοκομεία θα λείψουν 10.000 εργαζόμενοι συν 16.000 επικουρικοί που θα απολυθούν τον Οκτώβριο, άρα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και η πρόνοια θα μείνουν χωρίς προσωπικό», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Γενικός Σύμβουλος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Χρήστος Γιωτόπουλος.
Για σημαντικά κενά που θα προκύψουν «σε ένα νοσοκομείο που δεν περισσεύει κανείς», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κωνσταντίνος Καλαμπόκας, ενώ προβλήματα θα προκύψουν και στο ΕΚΑΒ, όχι τόσο στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Θανάσης Παπαθωμάς.

Βλέπουν άλλες σκοπιμότητες

Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από την απώλεια προσωπικού στο σύστημα υγείας, δεν είναι ο μοναδικός λόγος αντίδρασης των υγειονομικών, που βλέπουν προσπάθεια στοχοποίησής τους και σχέδιο για απολύσεις με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να καλλιεργήσει “τον κοινωνικό αυτοματισμό”, να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς, οι οποίοι 17 ολόκληρους μήνες δίνουν μάχη εκτεθειμένοι σε συνθήκες εντατικοποίησης και τραγικών ελλείψεων προσωπικού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ, ενώ ακόμη και ο προερχόμενος από τη ΔΑΚΕ πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, ανέφερε πως «η υποχρεωτικότητα θα είναι η απαρχή και άλλων γεγονότων που θα βρούμε μπροστά μας».
Περισσότερο ξεκάθαροι στις αναφορές τους ο συντονιστής της Ομάδας Μελών Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Λάμπρος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για μια κατάσταση που αποτελεί άλλοθι για απολύσεις, καθώς η κυβέρνηση υα μπορούσε να μεταφέρει όσους αρνούνται τον εμβολιασμό σε άλλες θέσεις, και ο Γ. Πρέντζας της ΑΣΥ του ΠΓΝΙ, που τόνισε ότι οι στόχοι δεν είναι υγειονομικοί και πρόκειται για μια καθαρά πολιτική πράξη που δε βοηθάει στην αναχαίτιση της πανδημίας.
«Ένα απλό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως το εμβόλιο, εντέχνως έχει θεοποιηθεί από την κυβέρνηση και του έχουν δοθεί υπερβολικές ιδιότητες που δεν της έχει. Η υποχρεωτικότητα σε υγειονομικούς, που έχουν ποσοστό εμβολιασμού 80-85% και στο ΠΓΝΙ 90%, δεν απαντάει σε κανένα βασικό πρόβλημα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δεν υπήρξε ενδονοσοκομεικαή διασπορά και θάνατοι από τους υγειονομικούς. Υπάρχει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους εργασίας, στον τουρισμό, αλλά εκεί δεν παίρνονται μέτρα. Συνδέεται η υποχρεωτικότητα με μια εργασιακή εξόντωση. Δημιουργείται ένα πρόπλασμα, η μη πειθάρχηση σε ένα μέτρο να οδηγεί σε απόλυση», υπογράμμισε.
Στις σημερινές κινητοποιήσεις στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, με τον πρόεδρό του Χρήστο Γρίβα να δηλώνει ότι η παρουσία τους έχει να κάνει με την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και όχι του δικαιώματος μιας μειοψηφίας να μην εμβολιαστεί. Παράλληλα, α-πηύθυνε έκκληση για άμεσο καθολικό εμβολιασμό, λέγοντας πως «είναι μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης που δεν μπόρεσε να πείσει όσους έχουν ενδοιασμούς».

Σχετικά άρθρα

Σε «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Υγείας καλεί η ΑΣΥ Υγειονομικών

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

Έθεσαν αιτήματα, περιμένουν λύσεις