ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τιμωρούνται οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι

Την άποψη ότι ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, με τον οποίο επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των εργαζόμενων σε δομές υγείας, σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σε βάρος των ήδη εμβολιασμένων και όχι των ανεμβολίαστων, εκφράζει ο καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρίδων Κονιτσιώτης, με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας.

Ουσιαστικά ο κ. Κονιτσιώτης αναφέρεται στην κατηγορία των συναδέλφων του πανεπιστημιακών γιατρών, για τους οποίους η «ποινή» θα ισχύει μόνο για το κλινικό τους έργο και όχι για τα υπόλοιπα καθήκοντα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης, με συνέπεια πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους εμβολιασμένους.
«Πρέπει να πω ότι η δημοσίευση αυτού του νόμου έφερε τουλάχιστον απογοήτευση στους υγειονομικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Έχουν περάσει πάνω από 7 μήνες από όταν άρχισαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, και ήδη σε αυτό το διάστημα όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, δεν είναι επειδή είχε κάποιες ακαθόριστες/ήπιες αμφιβολίες στην αρχή (οι οποίες για κάποιον που εργάζεται στον χώρο της υγείας έχουν προφανώς επιλυθεί), αλλά επειδή είναι εκ πεποιθήσεως αντί-εμβολιαστης και μάλιστα κάποιοι με ενεργή αντιεμβολιαστική δράση. Οι συνάδελφοι μας αυτοί, καθόλου δε θα επηρεαστούν από τις “κυρώσεις” που προβλέπει ο νόμος, ή τουλάχιστον δε θα είναι επαρκείς για να αλλάξουν την δομικά εγκυστωμένη πεποίθησή τους περί εμβολίων, ενώ κάποιους θα τους “πεισμώσουν” και θα τους επηρεάσει ακόμη περισσότερο, ώστε να εμμείνουν στις θέσεις τους. Εξάλλου η αναστολή καθηκόντων χωρίς αποδοχές για τουw πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε δομές υγείας, θα έχει ελάχιστη επίδραση στην εργασία και τη μισθοδοσία τους, αφού θα διατηρήσουν τις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις (διδασκαλία, έρευνα κτλ) και τον πλήρη μισθό τους (ως υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας), ενώ θα στερηθούν μόνο το κλινικό επίδομα. Για πολλούς, λοιπόν, οι διατάξεις του νόμου αυτού όχι μόνο δε συνιστούν τιμωρία, αλλά θα τους επιβραβεύσει κιόλας, αφού θα απαλλαγούν από κάποια κλινικά καθήκοντα για πολλούς ανεπιθύμητα (εφημερίες, κλινικό έργο κτλ), εις βάρος των εμβολιασμένων συναδέλφων τους, που τώρα θα τιμωρηθούν αυτοί, καλούμενοι να καλύψουν το κλινικό έργο (κλινικές, εργαστήρια, εφημερίες) των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους!
Η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις, θα την χαρακτήριζα τουλάχιστον αφελή, αν δεν έχει προκαλέσει ήδη τον εκνευρισμό και την αίσθηση εμπαιγμού των εμβολιασμένων συναδέλφων. Δεν μπορεί κανείς να προσδοκά στ’ αλήθεια ότι κάποιος γαστρεντερολόγος ή νευροχειρουργός για παράδειγμα θα αφήσει τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του για να έλθει να προφέρει εξειδικευμένο έργο για τρεις μήνες σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά να γυρίσει στην προηγούμενη δουλειά του!
Έτσι, εκτός του ότι θα αναγκάσει σε αναστολή λειτουργίας τα τμήματα που λειτουργούσαν οι ανεμβολίαστοι, θα εξουθενώσει, έτι περαιτέρω, το ήδη εξαντλημένο από την πανδημία προσωπικό που έχει εμβολιαστεί και που τώρα αναγκάζεται να κάνει και την δουλειά των συναδέλφων που δεν εμβολιάζονται», σημειώνει και καταλήγει: «Ο νόμος, λοιπόν, αυτός, ενώ δε θα αποτελέσει καθόλου μοχλό πίεσης για τους εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστους, αντιθέτως ουσιαστικά τους διευκολύνει, ενώ τιμωρεί με εργασιακή εξουθένωση και αίσθημα αδικίας τους ευσυνείδητους ήδη εμβολιασμένους και πρέπει έγκαιρα να αποσυρθεί ή να αλλάξει ριζικά».

Σχετικά άρθρα

Και προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο

Παρέμβαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα ΑΕΙ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ενόψει Δ.Ε.Θ.