ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το μήνυμα ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί και να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, αρκεί, βέβαια, να υπάρχει άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο, θέλησαν να στείλουν ο καθηγητής Νευρολογίας Σπυρίδων Κονιτσιώτης και η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. Υπολογίζεται από επιδημιολογικές μελέτες, ότι στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 30 καταλήγουν.
Ο κ. Κονιτσιώτης, αφού αναφέρθηκε στο πώς προκαλείται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στις επιπτώσεις του, τόνισε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση αποτελούν «κλειδιά» για τη διαχείρισή του. «Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν διαταραχή στα αγγεία, ώστε να έχουμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. Οι αιτίες είναι οι γνωστές αιτίες, παράγοντες αγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή, το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν, λοιπόν, κάποιος καταφέρει να ελέγξει όλους αυτούς τους “παράγοντες κινδύνου”, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνό του να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο», υπογράμμισε.
Στη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης εστίασε η κ. Μαρκούλα, ως υπεύθυνη του ιατρείου αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε έγκαιρα να διακρίνουμε κάποια συμπτώματα, που μπορούν να σχετίζονται με πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, και να υπάρξει άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο», ανέφερε, εξηγώντας ότι τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν κάποιον, είναι η αιφνίδια εγκατάστασης υπαισθησίας ή αδυναμίας σε κάποιο μέλος του σώματος ή και στο ήμισυ του σώματος, μια αιφνίδια δυσκολία στην εκφορά του λόγου η στην κατανόηση του λόγου, διαταραχές όρασης, διπλωπία, διαταραχές της ισορροπίας αιφνίδιας εγκατάστασης, ξαφνική δυσκολία στη βάδιση κ.ά. «Είναι πολύ σημαντικό να μεταβούμε άμεσα στο νοσοκομείο, ακόμη και αν τα συμπτώματα αυτά παρέλθουν, γιατί κάποιες φορές τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να λυθούν από μόνα τους. Τότε μιλάμε για παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια, που όμως μπορεί να προμηνύουν ότι ένα μεγαλύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Θρομβολύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα

Σε σχέση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η κ. Μαρκούλα στάθηκε στη σημασία της θρομβόλυσης. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στην παρούσα φάση, γίνεται ενδοφλέβια θρομβόλυση, δηλαδή χορήγηση θρομβολυτικών παραγόντων, προκειμένου να λυθεί ο θρόμβος, ο οποίος στενεύει ή μπορεί και να αποφράξει πλήρως ένα αγγείο.
«Στη Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. έως τώρα έχουν γίνει 100 θρομβολύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο ένα τρίτο των ασθενών υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ σε πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή αναπηρία. Βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με το Ακτινολογικό Τμήμα, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την Καρδιολογική Κλινική, τη Νευροχειρουργική Κλινική και την Αγγειοχειρουργική Κλινική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Νευρολογική Κλινική διαθέτει πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό στη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων και στις θρομβολύσεις, και για αυτόν ακριβώς το λόγο από το 2019 λαμβάνει βραβείο σωστής διαχείρισης των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
«Η Κλινική μας νοσηλεύει περίπου 200 περίπου άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο τον χρόνο και διαχειρίζεται ακόμη περισσότερα. Κατά τη νοσηλεία τους, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, δέχονται καθημερινή φροντίδα από λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές και ακολούθως μεταβαίνουν – αν υπάρχει κάποια σοβαρή αναπηρία- στο Κέντρο Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με το οποίο, επίσης, υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία. Θεωρούμε ότι ως Νευρολογική Κλινική και ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, κάνουμε τα μέγιστα για να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μας και να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τα εγκεφαλικά επεισόδια τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη Βορειοδυτική Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μαρκούλα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει στο Π.Γ.Ν.Ι., ώστε να μην απαιτείται διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, τόνισε ότι το μόνο που λείπει στην παρούσα φάση, είναι η δυνατότητα θρομβόλυσης και επεμβατικά, κάτι για το οποίο απαιτείται η βοήθεια των επεμβατικών ακτινολόγων. Ωστόσο, ανέφερε ότι σπάνια φεύγουν περιστατικά με εγκεφαλικά από τα Γιάννενα.

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Σ. Μαρκούλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας