ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρέμβαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα ΑΕΙ

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ζητούν από την πολιτεία οι πρόεδροι όλων των Βιολογικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Μαραγκός.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι τα PCR και Rapid τεστ βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα. Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώλυση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων.
«Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού, λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις περιοχές της χώρας σε μία πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων. Η πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου», τονίζουν, προσθέτοντας ότι η επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ άφησε ένα δυσαναπλήρωτο μαθησιακό κενό και ιδιαίτερα επλήγησαν τα Τμήματα Θετικής Κατεύθυνσης, εφόσον η εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει εξ αποστάσεως.

Σχετικά άρθρα

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια – Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

«Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα: Το βέλτιστο μείγμα πηγών»

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ενόψει Δ.Ε.Θ.