ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» τρεις ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι στην πόλη των Ιωαννίνων

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία τριών ισόπεδων κυκλικών κόμβων στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης της πράξης «Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.344.000 ευρώ.

Η πράξη περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ισόπεδων κυκλικών κόμβων, που περιγράφονται στο Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα του Δήμου. Πρόκειται για τους κόμβους:

  • Λ. Δωδώνης- Ναπ. Ζέρβα- Πυρσινέλα- Κωνστ. Ελευθερίου- Εισαγγελέα Σπύρου: Προτείνεται η διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου με διάμετρο κυκλικής νησίδας 22 μ. και εξωτερική 44 μ., με πλάτος οδοστρώματος 8,5 μ. και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας πλάτους 2 μ.
  • Λεωφόρος Γράμμου, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως & οδός Καλπακίου: Προτείνεται η διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου με διάμετρο κυκλικής νησίδας 23 μ. και εξωτερική 42 μ., με πλάτος οδοστρώματος 8,5 μ. και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας πλάτους 2 μ.
  • Λεωφόρος Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη: Προτείνεται η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η εξωτερική διάμετρος του κυκλικού κόμβου θα είναι 44 μ. και η μη προσπελάσιμη εσωτερική νησίδα θα έχει διάμετρο 24 μ. Ο κόμβος θα διαθέτει υπερβατή ζώνη κεντρικής νησίδας πλάτους 1,5 μ.. Το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας του εσωτερικού δακτυλίου θα είναι 8,5 μέτρα. Για τον φωτισμό του κυκλικού κόμβου, προτείνεται η τοποθέτηση προβολέων στην κορυφή χαμηλού ιστού.

Ικανοποίηση από τη δημοτική αρχή

Την ικανοποίηση της για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος2014-2020» εκφράζει η δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση, που θα βελτιώσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας σε οδικούς άξονες με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο.
Το συγκεκριμένο έργο είχε υποβληθεί και σε προηγούμενη πρόσκληση, όμως δεν είχε ενταχθεί, καθώς δεν είχε τον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας. Οι υπηρεσίες του δήμου –Τεχνικές και Προγραμματισμός- μερίμνησαν για την ολοκλήρωση του φακέλου, με αποτέλεσμα τώρα να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η κατασκευή του.
Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 και στόχος του δήμου είναι να προχωρήσει ταχύτατα στη δημοπράτησή του.

Σχετικά άρθρα

«Συνάντηση» χωρίς φανάρια από σήμερα

Αυτοψία Ευρωπαίων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Αποστόλης Τζελέτας

Σε πλήρη κυκλοφορία έως τέλος Σεπτεμβρίου ο κόμβος στο Δικαστικό

Γεωργία Χαλάτση