ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Συνάντηση» χωρίς φανάρια από σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα οι εργασίες για την κατασκευή του τρίτου ισόπεδου κυκλικού κόμβου, που αποτελεί μέρος του έργου «Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.344.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Μετά την ολοκλήρωση των κυκλικών κόμβων στο Δικαστικό Μέγαρο και στη συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ι. Δραγούμη, σειρά παίρνει ο κόμβος στη «Συνάντηση», στη συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου, Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και της οδού Καλπακίου. Ήδη από σήμερα καταργήθηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες στο σημείο και η κυκλοφορία γίνεται με κυκλική τροχιά, με τη βοήθεια εργοταξιακής σήμανσης. Μοντέλο που ακολουθήθηκε και στην κατασκευή των άλλων δύο κόμβων, ώστε να μπορούν να εκτελούνται οι εργασίες διαμόρφωσης χωρίς να υπάρχει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας.
Για έναν πολύ σημαντικό κόμβο, που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ασφάλειας στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά και θα συμβάλει και στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, που βρέθηκε το μεσημέρι στο σημείο. Ο κ. Αρλέτος τόνισε ότι οι κόμβοι αποτελούν μέρος ενός συμπλέγματος έργων για την οδική ασφάλεια και πρόσθεσε ότι οι οδηγοί τους χρησιμοποιούν με ασφάλεια και τους αγκάλιασαν.
Τη βεβαιότητά του ότι το έργο θα εκτελεστεί χωρίς προβλήματα και εντός χρονοδιαγραμμάτων, εξέφρασε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών Ορέστης Μπρίκος. «Σίγουρα δημιουργείται μια πρόσκαιρη επιβάρυνση, αλλά με την εμπειρία που έχουμε από την κατασκευή των άλλων κόμβων, θεωρούμε ότι δε θα υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις κινήσεις οχημάτων και πεζών. Υπάρχει ένα υπόλοιπο τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχαν προβλήματα στην έως τώρα υλοποίηση και ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα γίνει και εδώ», σημείωσε.
Παράλληλα με την κατασκευή του κόμβου, αναμένεται να γίνει και η ασφαλτόστρωση της Λεωφόρου Γράμμου, η οποία είναι μέρος άλλης εργολαβίας. Στο πλαίσιο αυτής ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η ασφαλτόστρωση της οδού Εκτελεσθέντων Τσιάρα – Φίλιου-Τάτση.

Εναρμονισμός κυκλικών κόμβων

Ένα θέμα που δημιουργείται με την κατασκευή των νέων ισόπεδων κυκλικών κόμβων, είναι η διαφορετική φιλοσοφία κυκλοφορίας σε σχέση με αυτούς που έχουν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Στους νέους κόμβους προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται εντός των κόμβων, ενώ στους υπόλοιπους όσοι εισέρχονται στον κόμβο, εκτός κι αν υπάρχει διαφορετική σήμανση. Ειλημμένη είναι η απόφαση για ρύθμιση της κυκλοφορίας με βάση τους νέους κόμβους, ωστόσο η εναρμόνιση δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς απαιτούνται μελέτες σήμανσης και τεχνικές παρεμβάσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Διαδικαστικό χαρακτήρισε το θέμα ο αντιδήμαρχος Έργων Γ. Αρλέτος, λέγοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για ενιαία σήμανση.

Ρυθμίσεις στα Σεισμόπληκτα

Θέμα χρόνου είναι και να τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις για κυκλοφοριακές αλλαγές στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων, που εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.
Με την ολοκλήρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου, αναδείχθηκαν προβλήματα σε σχέση με την άμεση πρόσβαση στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να θεραπευτούν με αντιδρομήσεις και άλλες ρυθμίσεις. Φιλοσοφία των αλλαγών είναι να υπάρχουν περισσότερες έξοδοι προς την οδό Δωδώνης, πέραν αυτής στο τέρμα της οδού Σάββα Νικολάτου, όπου αποφασίστηκε και η κατάργηση της αριστερής στροφής, ώστε να καταργηθούν και οι φωτεινοί σηματοδότες και να γίνεται ευχερέστερα η κυκλοφορία.
Για το θέμα υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κυρίως ως προς την ασφάλεια κίνησης για τους πεζούς.
Σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στην οδό Νάξου, ώστε άμεσα να χρησιμοποιηθεί ως έξοδος προς τη Δωδώνης, ενώ μόλις επιλυθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα, θα τεθούν σε εφαρμογή και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις.

 

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη