ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυτοψία Ευρωπαίων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Εικόνα από τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν στην Ήπειρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια της προγραμματικής περιόδου, που ολοκληρώνεται, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν τα μέλη κλιμακίου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επίσκεψή τους σε συγχρηματοδοτούμενα έργα το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου.

Το κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και ο αρμόδιος διευθυντής για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης Nicola de Michelis, επισκέφθηκε την υπό κατασκευή οδό Σταύρου Νιάρχου, το Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το νέο πενταόροφο κτήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, την αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο, καθώς και έργα ανάπλασης (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, καθώς και το μέλλον / όραμα της Ηπείρου. Επίσης πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση με φορείς της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι των τεσσάρων μητροπολιτικών πόλεων, η πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο διευθύνων του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών, η αναπληρώτρια διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, διοικητές των νοσοκομείων, πρόεδροι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο πρόεδρος Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και η Διαχειριστική Αρχή.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το μέλλον της, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο, ενώ τονίστηκε η συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.
«Το Πρόγραμμα “Ήπειρος 2014-2020” θα κλείσει εύκολα για εμάς και είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που σήμερα κάνουμε, σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει άπαντες, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά για την ποιότητα των έργων. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με τη συνεργασία με όλους τους φορείς. Όποια αιτήματα είχαμε, που είχαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρασαν. Είμαι ευχαριστημένος που οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουν ό,τι απαιτείται για να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Καχριμάνης και έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, στην ΟΧΕ των Αρχαίων Θέατρων της Ηπείρου, στις δράσεις καινοτομίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας, ο διευθυντής για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης Nicola de Michelis και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήραν την δουλειά που γίνεται, την καλή ποιότητα των έργων και τη σωστή απορροφητικότητα, σημειώνοντας ότι όλα όσα είδαν και άκουσαν θα συμβάλλουν στον διάλογο για την πολιτική συνοχής μετά το 2027, που ήδη έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας