ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιτυχημένη επέμβαση σε εικονικό συμβάν

Στα ορμητικά νερά του Αράχθου, δυνάμεις της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν και διέσωσαν τους επιβάτες οχήματος που έπεσε στον ποταμό, από τη γέφυρα μπέλεϋ της Πλάκας, το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο ενός… εικονικού συμβάντος.

Επρόκειτο για σενάριο άσκησης με τη συμμετοχή 15 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, από έξι διαφορετικές ΕΜΑΚ της χώρας, με την οποία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη εκπαίδευσή τους για τις διασώσεις σε ορμητικά νερά ποταμών. Οι άνδρες των ΕΜΑΚ κλήθηκαν να εφαρμόσουν σε συνθήκες περιβάλλοντος όσα παρακολούθησαν κατά την εκπαίδευσή τους στις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους βρέθηκαν στην περιοχή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συμμετοχή των πυροσβεστών της 1ης, 2ης, 3ης, 4ης, 5ης και 6ης ΕΜΑΚ και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης, ο οποίος, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, υπογράμμισε ότι η συνεχής εκπαίδευση των πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι ζητούμενο, πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που εκδηλώνονται.
Μάλιστα, η Ήπειρος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διασώσεις σε ποτάμια, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ποταμών που διαθέτει αλλά και της ποικιλίας τους σε επίπεδο δυσκολίας, μπορεί να καταστεί τόπος συνεχούς εκπαίδευσης των πυροσβεστών, με τον κ. Κοντογιάννη να σημειώνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις στην περιοχή.
Εξίσου σημαντικό, όπως υπογράμμισε, είναι η αντίστοιχη εκπαίδευση να γίνεται όχι μόνο στους άνδρες των ΕΜΑΚ αλλά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς είναι εκείνοι που φτάνουν πρώτοι σε συμβάντα και απαιτείται η άμεση επέμβασή τους από τα πρώτα λεπτά, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σχετικά άρθρα

Και εντός και εκτός πόλης το ΕΚΑΒ

Αμεσότερη απόκριση χάρη και στο Agusta Bell

Αποστόλης Τζελέτας

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση