ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Σπιτάκια ανακύκλωσης»… αγνοούνται

Αναποτελεσματικότητα στον τομέα της ανακύκλωσης χρεώνει στη δημοτική αρχή η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με αφορμή το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Νέα γενιά ανακύκλωσης», στο οποίο επιλέχθηκε να συμμετέχει ο δήμος Ιωαννιτών μαζί με άλλους τέσσερις δήμους της χώρας.

Το θέμα έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Βλάσης παπαχρήστος για λογαριασμό της παράταξης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα εγκατασταθούν στα Γιάννενα οι εννέα οικίσκοι ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τους οποίους προέβλεπε το πρόγραμμα, όπως είχε ανακοινωθεί τόσο κατά την παρουσίασή του τον Νοέμβριο του 2019 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, όσο και τον Φεβρουάριο του 2020 κατά τα εγκαίνια του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. «Που είναι τα υπόλοιπα; Τι γίνεται; Μας ενδιαφέρει όντως τι πληρώνουν οι δημότες ή μήπως το ενδιαφέρον μας είναι a la cart;», ήταν τα ερωτήματα που είχε θέσει ο κ. Παπαχρήστος.
«Δυστυχώς, το πρόγραμμα δεν προχωράει. Προ διμήνου μας είπαν ότι έχουν κάποια προβλήματα στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Είμαστε στην αναμονή όπως και οι υπόλοιποι δήμοι», ήταν η απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στις επιδόσεις της ανακύκλωσης. Όπως έκανε γνωστό, το ποσοστό ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών έφτασε στο 12,4% το 2020 από 10% το 2019. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι», πρόσθεσε ο κ. Πήχας και προανήγγειλε την έναρξη ενός προγράμματος για ανακύκλωση ρούχων το επόμενο διάστημα.
«Ενημερωθήκαμε πως το πρόγραμμα έχει πάει στα… αζήτητα. Με τον ίδιο τρόπο που οργάνωσε ο κ. Θεοδωρικακός το πρόγραμμα “Τρίτσης” και τη χρηματοδότησή του από την ΕΤΕπ, φαίνεται ότι οργάνωσε και την ανταποδοτική ανακύκλωση», είναι το σχόλιο της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» και προσθέτει: «Για ακόμη μια φορά λοιπόν να το επισημάνουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να μην έχει σχεδιασμό, προτεραιότητες και εν τέλει αποτέλεσμα. Ένα χρόνο το πρόγραμμα δεν έτρεχε και κανείς από τη δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε την πόλη, δεν κατήγγειλε το υπουργείο για τον σχεδιασμό του στο κενό. Η αναποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και άρα η μη ουσιαστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνει η πόλη στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, είναι χρήματα από την τσέπη των δημοτών για τα ανταποδοτικά. Δεν έχουν άλλο χρώμα τα χρήματα των δημοτών όταν πάνε είτε για τον ΦΟΔΣΑ, είτε για τα led, είτε για την ανακύκλωση. Έχουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα, για αυτό καλό είναι να έχουμε και την ίδια ευαισθησία».

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Χτυπούν καμπανάκι για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων

Μηνύματα δυσαρέσκειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ