ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συγκεντρώσεις πρωί- απόγευμα και αυτή την Πέμπτη

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μια ακόμη κινητοποίηση διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως», την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Οι φοιτητές διαφωνούν συνολικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και κυρίως με τις διατάξεις που αφορούν τις διαγραφές φοιτητών και τα όρια σπουδών, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τον έλεγχο εισόδου και πειθαρχικές διώξεις, στη θέσπιση βάσης εισαγωγής και τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, ενώ ζητούν τη λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα ιδρύματα.
«Κυβέρνηση και υπουργείο, μέσα από την τηλεκπαίδευση, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, οξύνουν την εντατικοποίηση και την καθηγητική αυθαιρεσία, χτυπάν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών. Εκμεταλλευόμενοι τα παρατεταμένα lockdown και τις απαγορεύσεις που έχουν επιβάλλει, με τους φοιτητές εκτός σχολών, επιχειρούν να δώσουν ένα ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και την πρόσβαση των παιδιών του λαού σε αυτήν και την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιδρά και αντιστέκεται. Συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις μέσα στην εκπαίδευση, φέρνουν ακραίο ταξικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που βάζει όριο φοίτησης στα ν + ½ν, βάσεις εισαγωγής που θα ορίζονται από τα ίδια ιδρύματα και το μαύρο, χουντικής έμπνευσης μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας», τονίζεται σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων.
Και αυτή την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και απογευματινό συλλαλητήριο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλούν σε συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξει νέος προγραμματισμός στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί νωρίτερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Επιστολή μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Ιστορικού- Αρχαιολογικού

«Το πανεπιστήμιο δεν έχει ανάγκη αστυνομίας. Το πανεπιστήμιο έχει ανάγκη χρηματοδότησης απαραίτητης για την πρόσληψη διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού, την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, υποτροφιών και φοιτητικής μέριμνας», τονίζουν με επιστολή που υπογράφουν 38 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στο κείμενο εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αιχμή τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών. Όπως τονίζουν, αντί να ενισχυθούν τα ιδρύματα με χρηματοδότηση «η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο, επιλέγει να αποσπάει τους ήδη πενιχρούς πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις ανάγκες της αστυνομίας. Η άρνηση του υπουργείου να αναγνωρίσει την πραγματικότητα δεν αποτυπώνεται μόνο στην δημιουργία των ΟΠΠΙ αλλά και στις υπόλοιπες διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται διαγραφές των καλούμενων “αιώνιων φοιτητών” (ν + 2 έτη), διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες των Πανεπιστημίων, καθώς και στις βάσεις εισαγωγής σ’ αυτά, καθώς και η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων, των “φοιτητοδικείων” σε περιπτώσεις “αντιγραφών, φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων”».
Όσον αφορά, το ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών», η απόφαση αυτή δε λαμβάνει υπόψη ότι ο μύθος αυτός περιχαρακώνει τους νέους ανθρώπους και λησμονεί ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, εξαιτίας οικονομικών, εργασιακών ή οικογενειακών λόγων, σημειώνουν οι φοιτητές, προσθέτοντας πως δεν επιβαρύνουν σε τίποτα την έρευνα, τη διδακτική διαδικασία, το διδακτικό προσωπικό, τον φορολογούμενο πολίτη.
«Συνολικά το νέο νομοσχέδιο καταργεί de facto το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενώ μία ακόμη παράμετρος είναι ο περιορισμός στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά… Η παράμετρος αυτή του νομοσχεδίου έρχεται να διευρύνει το χάσμα μεταξύ πανεπιστημίου και κοινωνίας, και να διαψεύσει τον μύθο που θέλει το χάσμα αυτό να προέρχεται από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα», τονίζουν και καλούν την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντισταθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα.