ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα επιπλέον «όπλο» για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Μια νέα ώθηση σε μια μορφή τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει με αξιώσεις η Ήπειρος και ο νομός Ιωαννίνων, τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό, επιδιώκει να δώσει το νεοσύστατο Σωματείο Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, μέσα από συνέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα, το Σωματείο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των συνεργειών που επιδιώκει να αναπτύξει, παρουσίασε στα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων ενδεικτικές διαδρομές θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα μνημεία στους δήμους του νομού, με στόχο να αναδειχθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες.

«Η περιοχή μας είναι πολύ πλούσια όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά σε ιστορία, πολιτισμό, θρησκευτικά μνημεία και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, με τη βοήθεια των νέων επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο, να αναδειχθούν και να ενταχθούν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τον τουρισμό, σαν μια ειδική, εναλλακτική μορφή τουρισμού», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Σουτόπουλος.

Η πρωτοβουλία των αποφοίτων και σπουδαστών απορρέει από την ανάγκη αξιοποίησης των γνώσεων που απέκτησαν σε μια ειδικότητα που αν και διδάσκεται εδώ και οκτώ χρόνια στα δημόσια ΙΕΚ, μόλις πριν ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε εξειδικευμένα άτομα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν την ιστορία των χριστιανικών αλλά και αλλόθρησκων μνημείων της περιοχής.

Στις προτάσεις του Σωματείου, τις οποίες ανέπτυξε το μέλος του Κατερίνα Ιωαννίδου, περιλαμβάνεται το Νησί της Παμβώτιδας, που αποτελεί την τρίτη μοναστική πολιτεία στη χώρα μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα, με επτά αξιόλογες μονές με υψηλής τέχνης μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, αλλά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων.«Αυτές οι διαδρομές μπορούν να συνδυαστούν με άλλες διαδρομές με μνημεία πολιτισμού και σημεία φυσικού περιβάλλοντος, λαογραφικά και άλλα μουσεία», σημείωσε η κ. Ιωαννίδου.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως συμμετείχαν από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων ο πρόεδρος Σπ. Σουρέλης, ο αντιπρόεδρος Στ. Σιούτης και τα μέλη Έφη Εξάρχου, Δημοσθένης Πατερούσης και Γιώργος Τάσσιος.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC