ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επαναφορά του αιτήματος για «ελευθέρας» από τα διόδια Τύριας και Δροσοχωρίου

Το θέμα της ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια της Εγνατίας Οδού επαναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών, που ζητά να συμπεριληφθούν οι Γιαννιώτες στο καθεστώς που ισχύει για τους κατοίκους του δήμου Μετσόβου, σε ό,τι αφορά τα διόδια Δροσοχωρίου και του Μαλακασίου, και τους κατοίκους της Π.Ε. Θεσπρωτίας για τα διόδια Τύριας.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, από το 2017, οι κάτοικοι του Μετσόβου και της Π.Ε. Θεσπρωτίας εξαιρέθηκαν από την καταβολή διοδίων. Βέβαια, τότε η ισχύς της απόφασης επρόκειτο να είναι για μικρό χρονικά διάστημα, καθώς προβλέπονταν στο τέλος του 2018 να εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους, περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Ωστόσο μέχρι στιγμής το σύστημα δεν έχει εγκατασταθεί, ενώ η παραπάνω απόφαση για ελεύθερη διέλευση, ορθώς ανανεώνεται και εξακολουθεί να ισχύει.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο δήμος Ιωαννιτών ζητά να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους Γιαννιώτες, που για απόσταση λίγων χιλιομέτρων καλούνται να καταβάλλουν τέλη διοδίων. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Μ. Ελισάφ, στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου.
«Το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης από και προς τα διόδια της Εγνατίας οδού Τύριας και Δροσοχωρίου των κατοίκων του Μετσόβου και της Θεσπρωτίας έχει δημιουργήσει από την εφαρμογή της από το αρμόδιο Υπουργείο (προ διετίας περίπου) το αίσθημα ανισότητας με τους συμπολίτες μας που υποχρεούνται να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα. Επειδή όμως οι πολίτες, πόσο μάλλον όταν αφορά όμορους Δήμους, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα ο Δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και όλοι οι δημότες του Δήμου μας να τύχουν τη δωρεάν μετάβαση από και προς το Μέτσοβο και τη Θεσπρωτία μέσω των διοδίων της Τύριας και Δροσοχωρίου, σε αντιστοιχία με ότι συμβαίνει με τους δημότες των όμορων Δήμων», αναφέρει η εισήγηση.
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με την εισήγηση και αποφάσισε να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, ώστε να περιλαμβάνει και τον δήμο Ιωαννιτών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους δήμους, στα όρια των οποίων υπάρχουν σταθμοί διοδίων.
Ο δήμαρχος έθεσε προφορικά το θέμα και στον υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, παρουσία και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ ολόκληρος ο φάκελος, μαζί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα προωθηθεί στο υπουργείο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα.
Γνώστες του αιτήματος είναι και οι βουλευτές του νομού, στους οποίους επίσης θα αποσταλεί ο φάκελος, ώστε και αυτοί να συμβάλλουν στην ικανοποίησή του.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας