ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για καθολικό lockdown

Lockdown σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα, αλλά και υπό την πίεση που πλέον αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι η χώρα μπαίνει σε lockdown για ένα μήνα, παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως στις 12 το μεσημέρι, ο Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλας, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σήμερασε 2.646, σηματοδοτώντας ότι πολύ γρήγορα θα ξεπεραστεί και το «φράγμα» των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, γεγονός που πιθανόν εξηγεί τις εισηγήσεις των ειδικών, που συνυπολόγισαν την «πίεση» στο σύστημα υγείας με δεδομένο πως χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 179. Παράλληλα, μόνο σε ένα 24ωρο 18 ασθενείς έχασαν τη μάχη, μεταξύ των οποίων και ένας 92χρονος από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, ο οποίος είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών.
«Τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με το νέο lockdown θα επιστρέψει σε ένα βαθμό η εικόνα της περασμένης άνοιξης, που σημαίνει σημαίνει sms (στο 13033) για τις μετακινήσεις, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφερειακών ενοτήτων, αναστολή αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, αναστολή εστίασης, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 8.30 το βράδυ, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
«Καμπανάκι» για τις ΜΕΘ χτύπησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς νοσηλεύονται 100 ασθενείς στην Αθήνα και 70 στη Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως ανέφερε, όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό καταλήγουν σε νοσοκομεία που δε διαθέτουν ΜΕΘ.
Μετά και τις εξελίξεις αυτές, λαμβάνει ιδιαίτερο νόημα η δήλωση που έκανε στον Η.Α. το μεσημέρι της Τρίτης ο καθηγητής Παθολογίας του ΠΓΝΙ Χαράλαμπος Μηλιώνης, δήλωση που είχε επαναλάβει λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. «Κάποιοι θα θεωρούσαν ήττα για τη χώρα ένα lockdown. Αν δούμε όμως γύρω τις ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη προχωρούν σε τέτοια περιοριστικά μέτρα. Εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε δίπλα στους ασθενείς με covid, θεωρούμε ήττα την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και την αδυναμία να προσφέρουμε αξιοπρεπή φροντίδα στον ασθενή, αλλά και ασφαλή φροντίδα για τον ασθενή, τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον τεχνικό, τον καθαριστή. Πολλές φορές λένε ότι σε τέτοιες καταστάσεις, βλέποντας και κάνοντας. Ωστόσο είναι καλό να βασιζόμαστε σε ανθρώπους που βλέπουν καθαρότερα και πιο μακριά».

25 νέα κρούσματα στα Γιάννενα

Σταθερά υψηλά βρίσκονται τα νέα κρούσματα στα Γιάννενα, με 25 κρούσματα να επιβεβαιώνονται το τελευταίο 24ωρο, ενώ αυξάνονται και στην υπόλοιπη Ήπειρο.
Μάλιστα, ο κ. Γιαννακός, αναφερόμενος σε 500 υγειονομικούς που νοσούν σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως 13 επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Επίσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε από τρία νέα κρούσματα σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα και πέντε κρούσματα στην Άρτα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ήπειρο να ανέρχονται σε 36.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Σχετικά άρθρα

Μαζικές ακυρώσεις και απόγνωση στον κλάδο της εστίασης

Σε καθολικό lockdown μπαίνουν τα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση

Παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα