ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγαλώνει το «δίχτυ» προστασίας με νέες δομές ο ΟΚΠΑΠΑ

Με τρεις νέες δομές διευρύνει τις δράσεις του ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών, με τη διοίκησή του να προχωρά στον απολογισμό μιας δύσκολης περιόδου, λόγω της πανδημίας, αλλά και στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Ως ένα σημαντικό βραχίονα στη χάραξη και την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών χαρακτήρισε τον ΟΚΠΑΠΑ ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο και δυσμενές περιβάλλον που εξακολουθούμε να ζούμε, οι δράσεις που υλοποίησε και εξακολουθεί να υλοποιεί ο Οργανισμός, αποτελούν «ασπίδα», ειδικά για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Κανένας δεν είναι μόνος του. Το αποδεικνύουμε καθημερινά. Διασφαλίζουμε την μέγιστη φροντίδα για τα παιδιά. Οι παιδικοί μας σταθμοί είναι το σπίτι που μεγαλώνουν. Στηρίζουμε χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σχεδιάζουμε και προχωρούμε στην αναβάθμιση όλων των δομών», σημείωσε ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Φίλιππα Τσουμάνη, πρόεδρο του Οργανισμού από το 2011 μέχρι το 2019, για την προσφορά του στον ΟΚΠΑΠΑ, καθώς, όπως είπε, «μόχθησε ιδιαίτερα για την οργάνωση και την στελέχωσή του».
Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου προχώρησε σε έναν απολογισμό των δράσεων των δομών και υπηρεσιών του Οργανισμού και της διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι οι δραστηριότητες του Οργανισμού τόσο της προσχολικής αγωγής όσο και των κοινωνικών υπηρεσιών απαιτούν ευαισθησία, διάθεση προσφοράς και ενσυναίσθηση, και αυτή υπάρχει τόσο στη διοίκηση όσο στους εργαζόμενούς του.
Στον απολογισμό εντάσσεται το πρόγραμμα ανακαίνισης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ύψους 1.100.000 ευρώ, που βρίσκεται στη φάση της μελέτης και σκοπός είναι να γίνει η προκήρυξη του έργου μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε νέο βρεφικό τμήμα στον 10ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος, ενώ γίνονται ενέργειες για δημιουργία άλλων δύο τμημάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στον 9ο Βρεφονηπιακό Σταθμό (Ανατολή ) και στον 2ο Παιδικό Σταθμό (Πλατεία Πάργης).
Ο Οργανισμός προχώρησε στην επέκταση του Κέντρου Κοινότητας, με το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ρομά, δύο νέες δομές για τις οποίες έχουν ήδη μισθωθεί δύο νέοι χώροι, στην οδό Καπλάνη και στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ., που ήδη εξοπλίζονται. Για τη στελέχωσή τους θα προκηρυχθεί άμεσα η κάλυψη οκτώ θέσεων.
Το Κέντρο Κοινότητας, στις αρχές του 2020, βρέθηκε μέσα στα δέκα πρώτα από πλευράς αριθμού εξυπηρετούμενων πανελλαδικώς, ενώ την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2019 έως 15 Σεπτεμβρίου 2020 εξυπηρέτησε 4.772 ωφελούμενους σε 13.642 αιτήματα.
Σε διοικητικό επίπεδο, διαμορφώθηκε ένας νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας με σημαντικές αλλαγές, όπως την πρόβλεψη θέσης γενικού διευθυντή αλλά και νέες ειδικότητες εργαζομένων. Επίσης, καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το Ψηφιακό Οργανόγραμμα, καθώς και τα περιγράμματα θέσεων του νομικού προσώπου, απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για διορισμό μόνιμου προσωπικού, όσο για συμμετοχή στην κινητικότητα υπαλλήλων.
Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Γιάννης Τσίμαρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία και στις δράσεις που ανέλαβε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών.
Για την επόμενη χρονιά στόχος είναι η βελτίωση των υπαρχουσών δομών και η δημιουργία νέων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-23. Πρόκειται για το 2ο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Δημιουργικής Φροντίδας ατόμων με αναπηρία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αυτισμό και Alzheimer (ΚΔΗΦ). Όπως σημείωσε ο κ. Τσίμαρης, για τις δομές αυτές η διοίκηση βρίσκεται στη διαδικασία εκμίσθωσης χώρων.

Σχετικά άρθρα

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Κενό χρηματοδότησης και πληροφόρησης για τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ