ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η στατιστική εναντίον της πραγματικότητας

Τα «πυρά» της εκπαιδευτικής κοινότητας συγκεντρώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τις ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων την νέα χρονιά και με επίκεντρο τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.

Η αρχή έγινε με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πορεία προς τη Βουλή, μετά από κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους, ζητώντας την λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια για όλους.

Η αναφορά της κ. Κεραμέως για 17 μαθητές σε κάθε τάξη κατά μέσο όρο συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις, αφού η πραγματικότητα στα αστικά κέντρα είναι πολύ διαφορετική και αυτό το γνωρίζουν καλά εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς. Παράλληλα, η αναφορά αυτή έρχεται να συνδυαστεί με την πρόσφατη ψήφιση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, με το οποίο αυξήθηκε ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, ένα ζήτημα που και τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς δεν αφορά μόνο το θέμα της πανδημίας, αλλά γενικότερα στην ομαλή και αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία.

Στα Γιάννενα, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά και της Ένωσης Γονέων μετέφεραν τα αιτήματά τους στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Καμπουράκη, κατά την διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο κτίριο του Γεωργίου Σταύρου.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, ζητούν τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, εύρεση χώρων προκειμένου να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών σε μία φάση για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται ακόμη η αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ), η διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν σε εγρήγορση και εφόσον χρειαστεί θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ, ενώ την πλήρη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στους εκπαιδευτικούς μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Στέφανος Σίντος.

Τέλος, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων ο πρόεδρος Τάσος Τόκας τόνισε πως παρά το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών που είχε στην διάθεσή της η κυβέρνηση, δεν έλαβε κανένα μέτρο για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας. Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των σχολείων  χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πρόκειται για  εγκληματική αδιαφορία. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη».  Ενώ δεν πήραν κανένα μέτρο το τελευταίο δίμηνο που ήταν κλειστά τα σχολεία για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, με τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, με την εξεύρεση  κατάλληλων χώρων, ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά των 25 τ.μ., στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Διαφορετικό» το πρώτο κουδούνι

Χαρακτηρίζοντας εύλογα τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και γονέων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης, μετά την συνάντησή του με τους εκπαιδευτικούς, υπογράμμισε σε δηλώσεις τους πως τα στελέχη της εκπαίδευσης συνεχίζουν να εργάζονται με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την νέα χρονιά.

«Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί να πάνε στον φυσικό τους χώρο και αυτό είναι βασικό. Το δεύτερο θέμα είναι πως η επάνοδος θα γίνει με ασφάλεια και προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε όλοι», σημείωσε και αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται για την λειτουργία των σχολείων με βάση και τις ανακοινώσεις του υπουργείου.

Σε επίπεδο προετοιμασίας ωστόσο συνεχίζονται παράλληλα οι διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων, εν αναμονή των τοποθετήσεων αναπληρωτών και εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης.

«Δουλεύουμε πολύ εντατικά και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ώστε οι μαθητές να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των συνθηκών», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.

Σχετικά άρθρα

Προσλήψεις και σχολικές αίθουσες στην κορυφή των αιτημάτων

Νέα χρονιά, νέες κινητοποιήσεις

Ηπειρωτικός Αγών

Δε θέλουν να γίνουν «γυρολόγοι»

Γεωργία Χαλάτση