ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε θέλουν να γίνουν «γυρολόγοι»

Να αποσυρθούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ζητούν εκ νέου οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά των επιστημονικών ενώσεων των καλλιτεχνικών μαθημάτων, των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών επιστημών και των φυσικών.

Με φόντο τις νέες αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα της μέσης εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία εκφράζει τη στήριξή της σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ένας κοινός αγώνας με γνώμονα το καλό των μαθητών και μακριά από συντεχνιακές λογικές, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί από τους κλάδους των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της ανεργίας και της διαθεσιμότητας.

Εν αναμονή της συνάντησης των εκπροσώπων των κλάδων που θίγονται άμεσα από τα νέα προγράμματα με την υπουργό Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στην Αθήνα αλλά και σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.

Εκπαιδευτικοί βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στον πεζόδρομο της Μελανίδη, με στόχο να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους στην τοπική κοινωνία και να ενημερώσουν μαθητές, γονείς και πολίτες.

«Εκριζώνονται βασικά μαθήματα και επί της ουσίας καταργούνται σημαντικότατες ειδικότητες συναδέλφων σε σχέση με αυτά τα μαθήματα που σφυρηλατούν τη διάσταση του πολίτη», σημείωσε ο καθηγητής του 8ου ΓΕΛ Βασίλης Ρίζος, σημειώνοντας πως χωρίς προσλήψεις, οι εκπαιδευτικοί θα είναι σαν «γυρολόγοι» από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν το ωράριο.

«Ο πολιτισμός και οι τέχνες πρέπει να έχουν θέση στο ελληνικό σχολείο», επεσήμαναν οι γλύπτριες και καθηγήτριες καλλιτεχνικών Πηνελόπη Νουτσοπούλου και Δήμητρα Γούση, τονίζοντας πως καταργούνται μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις για αρκετές πανεπιστημιακές σχολές.«Η κυβέρνηση βγάζει την τέχνη από τα λύκεια και οδηγεί τους μαθητές σε φροντιστήρια, εφόσον η πόλη που διαμένουν, έχει τέτοια», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γούση.

Κάλεσμα στην υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν, απεύθυναν εκ μέρους της ΕΛΜΕ ο πρόεδρος Στέφανος Μιχάλης και της ΑΔΕΔΥ ο Στέφανος Σίντος, σημειώνοντας την αδιαλλαξία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη και με διαφορά η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων – Υπεραμύνεται της διατήρησης της χωροταξικής κατανομής

Γεωργία Χαλάτση