ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζική «έξοδος», αλλά με τήρηση των μέτρων

Σαν να μη πέρασε μια μέρα από την προ-κορωνοϊού εποχή, οι Γιαννιώτες ξεχύθηκαν σε τράπεζες και υπηρεσίες, και οι δρόμοι της πόλης των Ιωαννίνων απέκτησαν ξανά βοή και κίνηση.

Η αυξημένη κίνηση είχε αρχίσει να φαίνεται από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ωστόσο η τυπική άρση των περιοριστικών μέτρων έδωσε το «πράσινο φως» σε όλους να βγουν έξω είτε για βόλτα είτε για να διεκπεραιώσουν εργασίες που είχαν παγώσει. Το μόνο που θυμίζει τη μεγάλη περιπέτεια που περνά ο πλανήτης και η χώρα ακόμα, είναι η χρήση της μάσκας, που σε αρκετούς χώρους είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους αλλά και πελάτες.

Οι ουρές, που δε μας… εγκατέλειψαν ούτε τις ημέρες της καραντίνας, επέστρεψαν και μάλιστα δριμύτερες, ειδικά έξω από τις τράπεζες όπου το πρωί γινόταν το αδιαχώρητο. Το ίδιο συνέβη και σε υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΙ, όπου δεκάδες πολίτες σχημάτισαν για μια ακόμη φορά ουρές δεκάδων μέτρων.

Στη νέα καθημερινότητα μπήκαν τα πρώτα καταστήματα που ανέβασαν ρολά, όπως κουρεία και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Επίσης, άνοιξαν καταστήματα πώλησης εφημερίδων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανθέων και αθλητικού εξοπλισμού καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Ειδικά σε κομμωτήρια και κουρεία, όπως και στα κέντρα αισθητικής, όπου τα τηλέφωνα για ραντεβού έχουν πάρει «φωτιά», οι επαγγελματίες έχουν φροντίσει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες και να «αραιώσουν» τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων, ενώ δεν προσφέρουν καφέ και περιοδικά, όπως γινόταν συνήθως.

Σε πολλά καταστήματα που άνοιξαν αλλά και εκείνα που πρόκειται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα, όπως καταστήματα εστίασης, πυρετώδεις είναι οι εργασίες και για την εγκατάσταση πλέξιγκλας και άλλων πάνελ, που χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά ανάμεσα σε πελάτες και εργαζόμενους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν, θα πρέπει να λειτουργούν με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Νέοι κανόνες επικρατούν και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τη χρήση της μάσκας στα αστικά λεωφορεία να είναι υποχρεωτική και  για όσους δε συμμορφώνονται, να απειλούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα

«Τρενάρει» τις αποφάσεις η κυβέρνηση

Ουρές χιλιομέτρων στην Κακαβιά

Γεωργία Χαλάτση