ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα

Κοντά στην κανονικότητα το φετινό Πάσχα, καθώς δε θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί σε σχέση με αυτούς που ισχύουν σήμερα, ενώ από τον Μάιο θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση. Διακόπηκε η καθοδική πορεία των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά και στην Ήπειρο, ωστόσο η γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης και η αποσυμφόρηση των δομών υγείας επιτρέπουν να ανοίξει η συζήτηση για νέα άρση περιορισμών.

Η αποσυμφόρηση των δομών υγείας και ο μικρός, σε σχέση με τα κρούσματα, αριθμός των νοσηλειών οδηγούν σε μια «επιστροφή» στην κανονικότητα και ένα Πάσχα χωρίς μέτρα, ενώ από το καλοκαίρι η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Στις αρχές Μαΐου, πάντως, αναμένεται νέα χαλάρωση των μέτρων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η όποια αποκλιμάκωση του καλοκαιριού θα εξεταστεί στο σύνολό της, καθώς οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί ενόψει του φθινοπώρου, οπότε αναμένεται μεγαλύτερη πίεση.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, η σύσταση για μάσκα σε χώρους με συνωστισμό, μεταξύ των οποίων και οι εκκλησίες, θα ισχύει, αλλά δε θα υπάρξουν περιορισμοί σαν αυτούς των προηγούμενων δύο ετών.

«Δε θα υπάρχουν περιορισμοί πέραν αυτών που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος ο Επιτάφιος θα γίνει με κόσμο, ότι θα υπάρχει προσέλευση στις εκκλησίες. Θα υπάρξει σύσταση για μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δύο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα», σημείωσε ο υπουργός. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, πρόσθεσε πως η μετάλλαξη Όμικρον, που έχει επικρατήσει, έχει μεν μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά δε δημιουργεί την ίδια πίεση με τις προηγούμενες στις δομές υγείας. «Υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες, καθώς το ΕΣΥ λειτουργεί και με τα non covid περιστατικά, αλλά δεν υπάρχει πίεση στις βαριές νοσηλείες», τόνισε.

Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό που θα διαρκεί ένα χρόνο, στοχεύει η Pfizer, όπως υπογράμμισε ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε δε πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν, γιατί η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, καθώς «έχουμε θεραπείες, που προκαλούν αλλαγή του παιχνιδιού». «Όλα αυτά θα μας δώσουν τη ζωή μας πίσω αυτή τη χρονιά» είπε, αν και διευκρίνισε πως ο ιός θα υπάρχει μαζί μας και τα επόμενα χρόνια.

«Διακόπηκε» η καθοδική πορεία στην Ήπειρο

Μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την Ήπειρο, με τις μολύνσεις του τελευταίου 24ώρου να ανέρχονται σε 363, ενώ «διακόπηκε» και η καθοδική πορεία στα Γιάννενα, αφού καταγράφηκαν 202, από 161 μία ημέρα πριν. Ελαφρά αυξημένα είναι τα κρούσματα και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Στην Άρτα καταγράφηκαν 58, στην Πρέβεζα 56 και στη Θεσπρωτία 47.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τα κρούσματα παραμένουν κοντά στις 15.000, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 14.763. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ήταν 265, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.535 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σε υψηλό αριθμό παραμένουν οι θάνατοι, καθώς και χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 50 και συγκεκριμένα 51 ασθενείς έχασαν τη «μάχη». Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.025 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360, εκ των οποίων 205 (56.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 155 (43.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός