ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δημοτικός Λαχανόκηπος- Διεύρυνση δικαιούχων και συνεχή καλέσματα από τον ΟΚΠΑΠΑ

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο έχουν οι δημότες των Ιωαννίνων, έστω κι αν δε διαθέτουν οι ίδιοι δική τους έκταση για να την καλλιεργήσουν.

Στον Δημοτικό Λαχανόκηπο Αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών υπάρχουν διαθέσιμα 69 ακόμα τεμάχια των 50-70 τ.μ., στα οποία οι πολίτες να μπορούν να καλλιεργήσουν δωρεάν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος των αναγκών ενός νοικοκυριού.
Βέβαια, για τη διάθεση των τεμαχίων απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά κατηγορίες, καθώς ο Δημοτικός Λαχανόκηπος απευθύνεται σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνους κ.λπ. Ωστόσο, με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας, που ψήφισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας– Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, τα κριτήρια έγιναν πιο ελαστικά και εκτάσεις μπορούν να διατεθούν προς καλλιέργεια σε σχολεία και συλλόγους. Ήδη κάποια δημοτικά σχολεία και γυμνάσια έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, ενώ τον δικό της κήπο έχει και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.
Αυτή τη στιγμή, καλλιεργούνται 171 από τα 300 συνολικά τεμάχια του Δημοτικού Λαχανόκηπου, ενώ άλλα 60 έχουν κάτοχο, ο οποίος όμως δεν τα καλλιεργεί αυτή τη στιγμή. Προσπάθεια του ΟΚΠΑΠΑ είναι να διατεθούν στο σύνολό τους και γι’ αυτό προχωρά σε συχνές ανακοινώσεις, χωρίς όμως το ενδιαφέρον από νέους επίδοξους καλλιεργητές να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανακοίνωση τον Ιανουάριο γινόταν λόγος για 70 διαθέσιμα τεμάχια και σε αυτή που εκδόθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου για 69.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, υπάρχει ένα πιο έντονο ενδιαφέρον, όπως καταγράφεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του ΟΚΠΑΠΑ, με τους ανθρώπους της οποίας επικοινωνούν τηλεφωνικά οι ενδιαφερόμενοι. Κάτι που ερμηνεύεται ως μια στροφή των πολιτών προς την καλλιέργεια των δικών τους οπωροκηπευτικών για λόγους υγιεινής διατροφής, αλλά ενδεχομένως και ως μια προσπάθεια ορισμένων να βρουν διεξόδους για τον ελεύθερο χρόνο τους, που ξαφνικά έγινε πολύς. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες (προσκόμιση δικαιολογητικών, συνεδρίαση επιτροπών), που είχαν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Από Δευτέρα, όμως, εκτιμάται πως σιγά- σιγά θα υπάρχει μια μερική αποκατάσταση ορισμένων λειτουργιών και θα τρέξουν οι διαδικασίες για τη διάθεση τεμαχίων σε ενδιαφερόμενους.
Όσοι ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο, μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του ΟΚΠΑΠΑ στο 2651054266, όπου θα ενημερωθούν για το ποιοι είναι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες.

Συστάσεις για την ευταξία

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί σε δημοτική έκταση 33 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοϊδολίβαδου στο Σταυράκι εδώ και έξι χρόνια, καθώς η παράδοση των πρώτων τεμαχίων έγινε τον Ιούλιο του 2014.
Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, δε λείπουν και τα προβλήματα, με κυριότερο την ευταξία του χώρου, καθώς υπάρχουν κάποιοι που συμπεριφέρονται λες και η έκταση τους ανήκει και όχι ότι τη μοιράζονται με άλλους καλλιεργητές. Έτσι, απορρίπτουν σκουπίδια και χόρτα σε γειτονικά τεμάχια, χωρίς να τα απομακρύνουν, ενώ δε λείπουν και κάποιες αυθαιρεσίες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΚΠΑΠΑ, στην τελευταία του ανακοίνωση, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Λαχανόκηπων, οι δικαιούχοι πρέπει να φροντίζουν για την ομορφότερη εικόνα του Δημοτικού Λαχανόκηπου και να διαμορφώσουν τον χώρο που καλλιεργούν, σύμφωνα με το σχέδιο που θα τους παρέχει το Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., έτσι ώστε να υπάρχει αρχικά μια ομοιομορφία στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και η απαραίτητη ασφάλεια για όλους τους δικαιούχους.

Σχετικά άρθρα

Ένας ακόμη βανδαλισμός σε βρεφονηπιακό σταθμό

Κάλεσμα για συνδρομή στους πληγέντες από τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

Στόχος βανδαλισμού ο 5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός