ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια επέμβαση που ανοίγει νέους δρόμους στην ΩΡΛ του ΠΓΝΙ

Πρωτοπορεί, ακόμη και συνθήκες κρίσης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, η Ωτορινολαρρυγγική Κλινική, που χάρη στα σταθερά βήματα των τελευταίων ετών κατάφερε να επιτύχει την πρώτη αφαίρεση καρκίνου του λάρυγγα με χρήση laser και να βάλει τις βάσεις για περαιτέρω αναβάθμισή της.

Μια ημέρα μετά την επιτυχημένη, ιστορική για το ΠΓΝΙ, επέμβαση, η υγεία του ασθενούς που υποβλήθηκε στη θεραπεία μέσω της νέας τεχνικής, κρίνεται πολύ ικανοποιητική, με τον ίδιο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωνή του και να φάει.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιώργο Ψυχογιό, που ήρθε στο ΠΓΝΙ έναν χρόνο πριν, με εμπειρία, γενικώς αλλά και ειδικώς στην επέμβαση με χρήση laser, από νοσοκομείο της Γερμανίας, όπου εργάζονταν, και με τη βοήθεια του διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής, καθηγητή Ιωάννη Καστανιουδάκη.
Σε ιατρικό επίπεδο, η επέμβαση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία αφού γίνεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα, αν και δεν αποτελεί νέα τεχνική για το εξωτερικό, αλλά κυρίως για τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Ψυχογιός, «ανοίγει νέους ορίζοντες και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών». Για τον λόγο αυτό, αποτέλεσε στόχο για τον ίδιο από την πρώτη ημέρα που ήρθε στα Γιάννενα, ενώ ο διευθυντής κ. Καστανιουδάκης είχε ξεκινήσει την προετοιμασία έναν χρόνο νωρίτερα, εισηγούμενος στη διοίκηση την αναβάθμιση της Κλινικής.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι εύκολα κατανοητά από όλους. Δε γίνεται τομή, το τραύμα που προκαλείται είναι εξαιρετικά μικρό και οι γιατροί, με τη χρήση μικροσκοπίου, μπορούν να βλέπουν και να αφαιρούν τον όγκο με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Έτσι, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα υποτροπής, ενώ ο ασθενής, που δεν υποβάλλεται σε τραχειοτομή, επανακάμπτει σε πολύ καλό βαθμό, με την ελάχιστη δυνατή επιδείνωση της φωνής.
Ο νέος στόχος που τίθεται από εδώ και πέρα είναι να επεκταθεί η χρήση του laser και στον φάρυγγα ή στην ωτοχειρουργική, σε περιπτώσεις λοιμώξεων, βαρηκοΐας και άλλες επεμβάσεις, στις οποίες ο κ. Ψυχογιός έχει εμπειρία από το εξωτερικό.
«Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την κλινική σε όλα τα πεδία της ειδικότητάς μας τα οποία είναι πολλά, όπως η εξειδίκευση στη χειρουργική του θυρεοειδή. Σταθερά, ένα-ένα τη φορά προσπαθούμε να τα αναβαθμίσουμε», σημείωσε.

Σταθερά βήματα ανάπτυξης

Για να φτάσουμε στην επιτυχημένη επέμβαση, ο καθηγητής Ιωάννης Καστανιουδάκης, αν και το μοναδικό μέλος ΔΕΠ πριν δυο χρόνια στην Κλινική, εισηγήθηκε στη διοίκηση την αναβάθμισή της με την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα νέο χειρουργικό μικροσκόπιο και τον ενδοσκοπικό πύργο υψηλής ευκρίνειας, που παραλήφθηκε στις αρχές του έτους από το νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, συντόνισε την εκλογή του κ. Ψυχογιού, που είχε ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα από τα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Έτσι, το σημερινό αποτέλεσμα, πέρα από την ιατρική πλευρά, τον «δικαιώνει» και διοικητικά, καθώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε στην Κλινική να έρθουν γιατροί, ειδικευόμενοι και παρατασιακοί, και να παραμείνουν.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έδειξα στους συναδέλφους μου πώς πρέπει να κινείται αυτός που βρίσκεται προς το τέλος και να ξεκαθαρίζει τη διαδοχή του με ανθρώπους ικανούς», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Κλινική είναι μια από τις ελάχιστες που δεν παρουσιάζει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ειδικευόμενους και επικουρικούς.
«Για τον λόγο αυτό έχουμε μεγάλη δυναμική, τρομερές δυνατότητες. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση, γι’ αυτό και έμειναν εδώ οι ειδικευόμενοι και παρατασιακοί και έχουμε τις βάσεις για περαιτέρω διεύρυνση της χειρουργικής γκάμας, ώστε να μην υπολοιπόμεθα σε τίποτα από αξιόλογα κέντρα του εξωτερικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ώρα των επιτυχιών, ωστόσο, είναι και η πιο κατάλληλη για την ανάδειξη των προβλημάτων. Εν προκειμένω, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χειρουργικός τομέας, όχι μόνο στο ΠΓΝΙ αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων.
«Ελπίζουμε στην ενίσχυση του ΠΓΝΙ για να μπορούν να αυξηθούν χειρουργεία, καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων δεν επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίηση γιατρών σε διάφορες χειρουργικές κλινικές. Επιδιώκουμε και θέλουμε και με τη νέα διοίκηση να ενισχυθεί το ΠΓΝΙ κατεξοχήν και κατά προτεραιότητα με μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων για να μπορούμε να αποδώσουμε όπως πρέπει», κατέληξε ο κ. Καστανιουδάκης.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος