ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φιλοξενία με ημερομηνία λήξης για τα ανήλικα προσφυγόπουλα

Το Κέντρο Νέων Ηπείρου, που είναι φορέας υλοποίησης της δομής σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης που υπέγραψε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, εκφράζει την κατανόησή του για ορισμένες αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας ωστόσο κάποιες άλλες υπερβολικές.

Με γνώμονα την ασφάλεια και προστασία των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών προχωρά η προετοιμασία για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στους Ασπράγγελους Ζαγορίου, με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται από την πλευρά τοπικών αρχών και φορέων.

Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Θωμάς Τσίκος σημειώνει πως τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να παραμείνουν για πάντα στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η επιλογή της περιοχής έγινε με γνώμονα ότι είναι κοντά σε αστικό κέντρο, εξασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας στα παιδιά, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν οι ειδικοί (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) να εργαστούν μαζί τους.

«Αναφορικά με την ενσωμάτωση, καταλαβαίνω ότι δε γίνεται ξαφνικά να ενσωματωθούν 40 παιδιά σε μία κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι σκοπός τα παιδιά να μείνουν στο Ζαγόρι. Εξάλλου, όταν ενηλικιώνονται, δεν μπορούν να παραμείνουν στη δομή. Εμείς δεν κάνουμε επιλογή των παιδιών, το υπουργείο λαμβάνει τις αποφάσεις. Πολλά παιδιά περιμένουν την επανένωση με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό και εμείς θα πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία για να φύγουν. Δεν είναι μια δομή που θα χτίσουμε για πάντα στο Ζαγόρι, είναι ένας ασφαλής χώρος φιλοξενίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κατάσταση των παιδιών, θα έρθουν μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ, παράλληλα,στη δομή θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και συνεργασία με τα δύο νοσοκομεία της περιοχής. «Θα φροντίσουμε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίκος.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως η προσφυγή στο ΣτΕ δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό, που αυτό το διάστημα περιλαμβάνει την προετοιμασία της δομής και διαμόρφωση των χώρων για την εξυπηρέτηση των παιδιών. Ταυτόχρονα γίνονται οι προσλήψεις του προσωπικού, με μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από την περιοχή.Η άφιξη των παιδιών θα εξαρτηθεί από το υπουργείο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες και η πρόσληψη του προσωπικού.

Απαντώντας στις αντιδράσεις και τις ανησυχίες, ο κ. Τσίκος σημείωσε ότι σε κάποιο βαθμό είναι κατανοητές. «Μιλάμε,όμως, για παιδιά 12 έως 18 ετών, για μια δομή που θα τους προσφέρει προστασία και ασφάλεια. Στόχος είναι να προσφέρουμε ένα πλήρες πρόγραμμα και με εκπαίδευση και με δραστηριότητες ώστε να μη βαρεθούν. Δε θα είναι κακό να επισκεφθούν και τα χωριά με τους εκπαιδευτικούς τους και όταν φύγουν, να μιλούν με θετικά λόγια για την περιοχή μας», σημείωσε.

«Θεωρώ ότι μετά από λίγο καιρό λειτουργίας της δομής, η συνύπαρξη θα κυλήσει πολύ ομαλά», κατέληξε ο κ. Τσίκος, τονίζοντας πως το Κέντρο Νέων Ηπείρου είναι ανοιχτό σε κάθε διάλογο με τους φορείς και κατοίκους, που μπορούν να επισκεφθούν τη δομή και να γνωρίσουν τα παιδιά.

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις για τη δομή προσφυγόπουλων στους Ασπράγγελους