ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δώρο άδωρο» το PET CT χωρίς το κύκλοτρο

Χωρίς το κύκλοτρο, τη μονάδα δηλαδή παραγωγής ραδιοφαρμάκου, θα γίνει η εγκατάσταση του PET CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως και σε άλλα τρία δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τη διάταξη που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, για την τροποποίηση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το γεγονός αυτό, όπως καταγγέλλει η διοίκηση του νοσοκομείου, θα έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία του PET CT, ενός συστήματος τομογραφίας ποζιτρονίων/υπολογιστικής τομογραφίας για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η εξέταση τείνει να γίνει προληπτική.
Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσικάρης, το ραδιοφάρμακο έχει χρόνο ζωής τεσσάρων ωρών και η εξέταση απαιτεί 45 λεπτά, επομένως αν δε βρίσκεται κοντά στο σύστημα PET CT και χρειάζεται να μεταφερθεί από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, πέρα από το κόστος, περιορίζεται ο αριθμός των εξετάσεων που μπορούν να γίνουν. «Είναι μια εξέλιξη αρνητική. Ακόμη και αν υποδεχτούμε το PET CT στο νοσοκομείο, στην ουσία αυτό θα υπολειτουργεί και με δεδομένη την εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα αυτό, η λίστα αναμονής θα είναι πολύ μεγάλη», επεσήμανε ο κ. Τσίκαρης, χαρακτηρίζοντας τραγικό ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Ίδρυμα να μην ιδρυθούν τα τέσσερα κύκλοτρα.
Το επιχείρημα από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι έγιναν σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες και με δεδομένο ότι το κόστος των ραδιοφαρμάκων έχει πλέον μειωθεί στην ελληνική αγορά, δεν απαιτείται να γίνει αυτή η επένδυση στα τέσσερα νοσοκομεία.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτόν τον χώρο, για την προμήθεια ραδιοφαρμάκου, υπάρχει μία εταιρία που το παράγει, βρίσκεται στο Λαύριο και είναι αυτή που τροφοδοτεί όλα τα PET CT. Το κόστος ήταν στα 700 με 800 ευρώ, όταν στην Ευρώπη έφτανε έως 200 ευρώ. Στην προοπτική να γίνουν τα κύκλοτρα, που θα έσπαγαν το μονοπώλιο, ο προμηθευτής, με επιστολή του, δεσμεύθηκε ότι θα ρίξει την τιμή στα 350-450 τη δόση», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε πως ήδη σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής πρόκειται να εγκατασταθούν κύκλοτρα, που έχουν χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής.
Ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροποποίηση της σύμβασης, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έκανε έκκληση στους βουλευτές αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς να πιέσουν ώστε να μην προχωρήσει η αρνητική αυτή εξέλιξη. «Κάνω έκκληση να ευαισθητοποιηθούν οι πάντες, γιατί είναι μια σοβαρή υποδομή και αφορά την υγεία πολιτών. Παράλληλα, θα συμβάλλει σημαντικά και σε ερευνητικό επίπεδο, στο επιστημονικό έργο και του νοσοκομείου και του πανεπιστήμιου. Είναι κοντόφθαλμη η επενδυτική προσέγγιση αυτής της απόφασης, γιατί θα μπορούσε να δώσει διείσδυση ακόμη και στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν πολλές διαστάσεις και θεωρώ ατύχημα ότι μια δρομολογημένη επένδυση έρχεται σήμερα και ακυρώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το συνολικό κόστος της δωρεάς για το ΠΓΝΙ ανέρχονταν σε 4 εκ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση του κύκλοτρου.

Προσπάθεια «μπλοκαρίσματος» της ενεργειακής αναβάθμισης

Μια ακόμη αρνητική πίεση δέχεται το ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τη διοίκηση. Πρόκειται για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, από τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε μια προσπάθεια -και από υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να αναθεωρηθούν τα τεχνικά δελτία και από προμήθεια-εγκατάσταση να μετατραπούν σε έργα.
«Θεωρούμε καταρχήν παράτυπη μια τέτοια τροποποίηση και δε στηρίζεται και θεσμικά-νομικά», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το 1/3 περίπου του προϋπολογισμού να προβλεφθεί στις σχετικές μελέτες ως εργολαβικό κέρδος και δαπάνες για απρόβλεπτα, άρα να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απένταξη του έργου.
Το ΠΓΝΙ είναι το πρώτο και το μόνο που προχώρησε τον διαγωνισμό σε σύνολο 14 νοσοκομείων, και βρίσκεται σήμερα στην φάση αξιολόγησης των προσφορών.
«Προφανώς όταν ζητούν οι υπηρεσίες να αλλάξουν τεχνικά δελτία που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, δεν είναι κάτι που γίνεται καθημερινά. Κάποιοι πιέζουν να κινηθούν τα πράγματα εκεί», σημείωσε ο διοικητής, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες του υπουργείου αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και δε συνεχίστηκε η διαδικασία.
Ωστόσο, το νοσοκομείο δέχεται καταγγελίες από εμπλεκόμενους, όπως μηχανικοί, μελετητές κ.ά., αν και στη φάση υποβολής προσφορών δεν υπεβλήθη καμία ένσταση-προσφυγή επί των προδιαγραφών.
«Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια επίθεση, με προσχήματα και χωρίς νομικό έρεισμα, προβαίνουν σε καταγγελίες προς αρχές, τον τύπο, τα υπουργεία με στόχο να ακυρώσουν τη διαδικασία υλοποίησης», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης και κάλεσε επίσης τις τοπικές αρχές να στηρίξουν το έργο.
«Θεωρούμε σημαντικό και από τους φορείς της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια των υπηρεσιών και της διοίκησης να υλοποιήσουν το έργο. Η πρόταση και μελέτη του νοσοκομείου είναι δεμένη από κάθε άποψη, τεχνική, νομική, διοικητική. Όλες αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να προσαρμόσουν μια δράση στα συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιών. Γινόμαστε δέκτες καταγγελιών από φορείς που εκπροσωπούν καλώς εννοούμενα συμφέροντα συντεχνιών, αλλά έχουν ξεπεράσει τα όρια και δεν μπορούν να πιέσουν μια διοίκηση και τις υπηρεσίες να προσαρμόσουν τη δράση της ενεργειακής αναβάθμισης στα συμφέροντά τους. Αυτό δε θα γίνει ποτέ», κατέληξε.

Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων βλέπει η Μ. Τζούφη

Για επίθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια υγεία, που υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στερεί από τους Ηπειρώτες την παροχή υψηλού επιπέδου διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων, κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, αναφερόμενη στη μη αποδοχή της δωρεάς για το κύκλοτρο.
«Με τον τρόπο αυτό, μια σημαντική δωρεά για την περιοχή και τη δημόσια υγεία μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα του ΠΓΝΙ και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά κυρίως δημιουργεί έντονη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών που ανέμενε με αγωνία την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό. Η επιλογή της κυβέρνησης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αποκαλύπτει πως το σχέδιο της ΝΔ για δημόσια υγεία είναι η ιδιωτικοποίηση και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους, του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των νέων ερευνητών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος