ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης για τις μετρήσεις

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διεξαγωγή μετρήσεων για τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του έργου ΠΑΝΑΚΕΙΑ/PANACEA (Panhellenic infrastructure for atmospheric composition and climate change), και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής πειραματικής εκστρατείας του έργου, με συντονιστή τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Μιχαλόπουλο και συμμετοχή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον αναπληρωτή καθηγητή Ν. Χατζηαναστασίου, διεξάγονται ταυτόχρονες μετρήσεις χαρακτηρισμού αερολυμάτων (αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας) και ιδιοτήτων τους σχετικών με την ανθρώπινη υγεία, σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, με έμφαση στην πόλη των Ιωαννίνων και τον σταθμό περιοχικού υποβάθρου της Φινοκαλιάς στην Κρήτη. Η εκστρατεία μετρήσεων διεξάγεται στα πλαίσιο της Κοινής Ερευνητικής Δράσης 1 (Πακέτο Εργασίας 8), που εστιάζεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο σκοπός της εκστρατείας είναι η χαρτογράφηση της σωματιδιακής ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των επιπτώσεων της έκθεσης σε αυτήν του ανθρώπινου πληθυσμού.
Η χωροχρονική χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πραγματοποιείται στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ξάνθη και Βόλο, με τη χρήση μετρήσεων εξ΄επαφής (in-situ) και εξ’ αποστάσεως (remotesensing), σε επίγειους και κινητούς σταθμούς παρατήρησης του Έργου της.
Η εκστρατεία εστιάζεται σε μετρήσεις PM2.5 και Δυναμικού Οξείδωσης (Oxidation Potential, ROS), ενώ πραγματοποιείται ανάλυση των μετρήσεων PM2.5 για τον προσδιορισμό της χημικής σύστασης των σωματιδίων (ιόντα, μέταλλα, οργανικού/στοιχειώδους άνθρακα).
Η διάρκεια της εκστρατείας είναι από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου.
Το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στην οργάνωση και διεξαγωγή των μετρήσεων στα Γιάννενα, όπου η εκστρατεία ξεκίνησε από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει δύο μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής εκστρατείας, θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα. Ωστόσο, ήδη το προηγούμενο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία, που έδειχναν ότι τα Γιάννενα είναι η πόλη με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Σχετικά άρθρα

Πάνω από τα όρια οι μετρήσεις

Πάνω από τα όρια οι μετρήσεις

Γεωργία Χαλάτση

Πάνω από το επιτρεπτό όριο για 15 ημέρες