ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάνω από τα όρια οι μετρήσεις

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές να ξεπερνούν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια στις ώρες αιχμής.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την άπνοια και την ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές εκπομπές καπνού από τα τζάκια, που σε μεγάλο βαθμό ενδέχεται να οφείλεται και στην καύση ακατάλληλων υλικών ή ξυλείας χαμηλής ποιότητας, οδηγούν στις μεγάλες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κάτι βέβαια που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σταθερά στα Γιάννενα την περίοδο αυτή και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Αποτέλεσμα είναι το ορατό φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που καλύπτει την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και ο μη ορατός κίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Ιωαννίνων της διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου, στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου έως και την δεύτερη ημέρα τ6ων Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, ξεπέρασαν σε μέση ημερήσια τιμή τα 100 μg/m3, ενώ για έξι συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Από «πολύ κακή» έως «εξαιρετικά κακή», σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περιγράφεται η ποιότητα του αέρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, με βάση τα αποτελέσματα των δύο σταθμών μέτρησης, στο κέντρο της πόλης και στην Ανατολή, από το σύστημα PANACEA (https://panacea-ri.gr).

Οι μετρητές αυτοί καταγράφουν τις συγκεντρώσεις PM2,5, δηλαδή μικρότερα σωματίδια από τα PM10, άρα και πιο επικίνδυνα να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικές οι τιμές που καταγράφονται στους δύο σταθμούς την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου, στις 11 το βράδυ. Ο σταθμός της πόλης κατέγραψε συγκεντρώσεις που έφτασαν στα 266 mg/m3 και ο σταθμός της Ανατολής 173 mg/m3.

Συστάσεις και μέτρα

Τουλάχιστον για τις επόμενες δύο ημέρες, οι μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή δεν πρόκειται να αλλάξουν, επομένως η αιθαλομίχλη θα παραμείνει μαζί μας, με την περιφέρεια Ηπείρου να εκδίδει συστάσεις και μέτρα που θα ισχύσουν έως και το πρωί της Πέμπτης στον δήμο Ιωαννιτών.

Με βάση και την σχετική Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Σε ό,τι αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας. Επίσης, απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού», τονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου