ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάνω από τα όρια οι μετρήσεις

Χριστουγεννιάτικος «επισκέπτης» είναι και φέτος η αιθαλομίχλη με την υπέρβαση των ορίων να φέρνει συστάσεις και μέτρα που θα ισχύουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τους ρύπους από την καύση –ακατάλληλων πιθανά – ξύλων, αλλά και την κίνηση των οχημάτων, έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν σε μέση ημερήσια τιμή, τα 60 και 70 μg/m3 τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα καθώς  και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης των κατοικιών λόγω των αργιών η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, έχοντας υπόψη την σχετική Κ.Υ.Α  απευθύνει συστάσεις ως την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, οπότε η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Στο πλαίσιο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18ο C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας, ενώ απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και, εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

ΤΕΕ/ΤΗ: Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης