ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αυξημένη ετοιμότητα και η Ήπειρος

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι κτηνιατρικές αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και χοιροτρόφοι στη χώρα, καθώς στη γειτονική Βουλγαρία η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γεωγραφικά, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης.

Σε πρόσφατη απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικών με την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα,που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρεται η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

Επίσης, επίκειται άμεση πρόσληψη συμβασιούχων κτηνιάτρων, με στόχο την πρόληψη εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του. Δύο επιπλέον κτηνίατροι πρόκειται να προσληφθούν στην περιφέρεια Ηπείρου.

Το τελευταίο κρούσμα στη γειτονική χώρα εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από τα σύνορα, άρα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, όπως ανέφερε η κτηνίατρος του τμήματος Κτηνιατρικής της περιφέρειας Ηπείρου Χρυσάνθη Καραπέτσιου, μετά την ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δασαρχείων, της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής.

«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και γι’ αυτό είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Εφαρμόζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που έχει εκπονηθεί από το 2009. Η χώρα μας ήταν σε ετοιμότητα για πολλά χρόνια», σημείωσε η κ. Καραπέτσιου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε από την επαφή με τον ιό, είτε από την κατανάλωση τροφίμων με τον ιό.

Όμως, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος στις ημιεκτατικού ή εκτατικού τύπου εκμεταλλεύσεις και στους οικόσιτους χοίρους, ενώ σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος θα πληγεί άμεσα κυρίως η συστηματική χοιροτροφία λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης της περιοχής τους.

«Είναι νόσημα που μεταδίδεται πολύ εύκολα στους χοίρους, άγριους και εκτροφής, και μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές ζημιές.Δεν υπάρχει θεραπεία ή διαθέσιμο εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε μια χοιροτροφική μονάδα, θανατώνονται υποχρεωτικά όλα τα ζώα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραπέτσιου.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατες εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών ανέφεραν ότι η χώρα μπορεί να χάσει 600.000 χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Εύκολη και ταχεία μετάδοση

Η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα στους πληθυσμούς των χοίρων, ενώ ακόμη και ο άνθρωπος μπορεί να τη μεταφέρει με τα ρούχα, παπούτσια ή εργαλεία. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα βιοασφάλειας σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά και συνεχή επιτήρηση και μέτρα πρόληψης ή απολύμανσης στην ύπαιθρο, κυρίως από τους κυνηγούς.

Για τον λόγο αυτό, το τμήμα Κτηνιατρικής και τα Δασαρχεία καλούν τους κυνηγούς να ενημερώσουν αμέσως την υπηρεσία σε περίπτωση που δουν ύποπτο περιστατικό ή πτώματα αγριόχοιρων.

Καθώς η νόσος καταπολεμάται εύκολα με χλωρίνη ή καυστική σόδα, συνιστάται οι κυνηγοί να έχουν μαζί τους χλωρίνη για να απολυμαίνουν τα εντόσθια των αγριόχοιρων που εκσπλαχνίζουν. Αυτό γιατί ένας ακόμη τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μετά από σίτιση με μολυσμένα τρόφιμα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεν τα απορρίπτουμε ούτε στα ποτάμια, ούτε τα αφήνουμε εκτεθειμένα στο έδαφος. Τα ψεκάζουμε με χλωρίνη, ακόμη και αν τα θάψουμε.

Αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές, όπως έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις, ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης, ύπαρξη χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών, τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό, καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων, ύπαρξη και χρήση απολυμαντικής τάφρου, αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρή σύσταση για προληπτική σφαγή οικόσιτων χοίρων

Τη συνδρομή κυνηγών και θηροφυλάκων ζητούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων ζητά ο Γ. Αμυράς