ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδιο απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων βλέπει η Μ. Τζούφη

Λίγες ώρες μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Επισημαίνοντας ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα υψηλού συμβολικού χαρακτήρα θέμα, με το οποίο επέλεξε να ξεκινήσει τη θητεία της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε κατάσταση χειρότερη από αυτή που δημιούργησε ο νόμος Διαμαντοπούλου, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον νόμο για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων.
«Τώρα προχωρούν με έναν ανάλγητο και επίμονο τρόπο στην κατάργηση του ασύλου και όχι μόνο, στο να εγκαταστήσουν προληπτική αστυνομοκρατία μέσα στα Ιδρύματα. Η κυβέρνηση επέμεινε και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζει την ακαδημαϊκή ειρήνη. Το ερώτημα είναι γιατί επιμένει; Γιατί ετοιμάζει μια σειρά από πράγματα για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα βρουν την αντίδραση όλων των ανθρώπων. Γι’ αυτό η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ουσιαστικά μια απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ως ένα κέντρο βίας και ανομίας. Αυτή είναι μια “πραγματικότητα” που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την εικόνα των περισσότερων ΑΕΙ, τα οποία είναι πολύ υψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Επομένως, το να παρουσιάζονται έτσι, είναι ένα προγεφύρωμα για να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα να έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, που είναι στόχος ομολογημένος της Νέας Δημοκρατίας. Για να δημιουργηθεί η πελατεία, προχωρούν και σε άλλα μέτρα, όπως είναι η μείωση των εισακτέων, η διαγραφή φοιτητών που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα έτη, η επαναφορά της βάσης του 10. Άρα δημιουργείται μια κατάσταση δυσφήμισης του δημόσιου πανεπιστήμιου, ελάττωσης των παιδιών που μπορούν να μπουν και είχαμε και την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών», σημείωσε η κ. Τζούφη.
«Βλέπουμε μια πολύ συνειδητή προσπάθεια από τη ΝΔ, όχι μόνο να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στα ΑΕΙ, όχι μόνο να δυσφημίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και να διοχετεύσει παιδιά που είχαν την δυνατότητα να βρίσκονται είτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο είτε στο δημόσιο σχολείο, σε ιδιωτικές δομές και άλλου τύπου συμφέροντα. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση, η κατάργηση του ασύλου μπορεί να έχει και αυτή τη στόχευση», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, έθεσε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, σημειώνοντας πως παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τα Ερευνητικά Κέντρα των πανεπιστημίων. «Έχουμε ακούσει εξαγγελίες και για τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Ευτυχώς δεν άλλαξε το μηχανογραφικό για τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις. Φαίνεται ότι και εκεί προβλέπονται αλλαγές, θα παρακολουθούμε στενά. Θεωρούμε λάθος να αλλάξει το σύστημα, που έδινε τη δυνατότητα για τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, όπως τα είχαμε περιγράψει. Μένει να δούμε το πλαίσιο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, για τους οποίους είχαν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας