ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πέτυχαν την αναστολή, επιδιώκουν την ανάκληση

Παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καταργείται το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο Ιωαννίνων, πέτυχε η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, πρωτοστατούντος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 25 Μαΐου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα 43/2019, σύμφωνα με το οποίο από τις 23 Αυγούστου καταργούνται το Στρατοδικείο Ιωαννίνων, καθώς και το Ναυτοδικείο και Αεροδικείο Ιωαννίνων, με τις αρμοδιότητες και τις εκκρεμείς υποθέσεις να υπάγονται αντίστοιχα στο Στρατοδικείο-Αεροδικείο της Λάρισας και το Ναυτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση κατάργησης προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ και η περιφέρεια Ηπείρου, με έγγραφο του περιφερειάρχη προς τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ζήτησε την ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα στη νέα ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση, καθώς, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, ενημερώθηκε για αναστολή κατάργησης της υπηρεσίας για ένα χρόνο. Στόχος, όπως σημείωσε, παραμένει η οριστική ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος και αυτό θα επιδιώξει όλο το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος. «Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας αυτόν τον χρόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να ακυρωθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Νάκα έκανε επίσης γνωστό πως η απάντηση του κ. Αποστολάκη σχετικά με την αιτία της κατάργησης, ήρθε στις 8 Ιουλίου. Στην απάντηση ο πρώην υπουργός επικαλούνταν τον μικρό όγκο δουλειάς στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων, καθώς και το γεγονός πως η κατάργησή του δεν επιφέρει κόστος στα δημόσια ταμεία.

Από την πρώτη στιγμή, βέβαια, τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και η περιφέρεια Ηπείρου είχαν αντικρούσει τα επιχειρήματα αυτά, σημειώνοντας πως εκκρεμούν πάνω από 3.600 υποθέσεις, ενώ η κατάργησή του Στρατοδικείου Ιωαννίνων θα επιφέρει υψηλό κόστος και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα επιβαρυνθεί με τις μετακινήσεις όλων των διαδίκων ενστόλων και τις διανυκτερεύσεις που απαιτούνται.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο