Και η προηγούμενη θητεία επικεντρώθηκε σε κεντρικά ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, που –συνήθως – αφορούν μεγάλους διαγωνισμούς και κονδύλια, ωστόσο, τα μικρά και καθημερινά προβλήματα είναι αυτά στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι. Μάλιστα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, τα προβλήματα αυτά εντείνονται, καθώς πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διαχείριση και άλλων ειδών αποβλήτων, όπως τα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα κλαδεμάτων και καθαρισμού οικοπέδων, τα οποία –με βάση την πρόσφατη νομοθεσία– δεν είναι λίγα.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων, με το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από τον ανάδοχο του έργου, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μάκης Χρυσοστόμου. Να σημειωθεί πως, το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πιλοτικά ξεκινήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και με μεσημεριανή βάρδια, που σημαίνει ότι θα πρέπει και ο ανάδοχος να λειτουργεί την υποδομή νωρίς το απόγευμα προκειμένου να τα παραλάβει. Αντίθετα, ο ΣΜΑ λειτουργεί, όπως είπε ο κ. Χρυσοστόμου, τρεις περίπου ώρες στο τέλος της πρωινής βάρδιας και άλλες τόσες στη βραδινή.
Από την πλευρά του ΑΣΔΣΑ, ο υπεύθυνος του Τμήματος Προγραμματισμού, Μελετών, Έργων και λειτουργίας εγκαταστάσεων Γ. Παπαγιάννης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την εταιρία για το θέμα αυτό.
Αυτό όμως που προκύπτει είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, παλιοί και νέοι, δε γνωρίζουν βασικά ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία τους με τους αναδόχους των υποδομών του ΠΕΣΔΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων και ειδικά των κλαδεμάτων αυτή την περίοδο. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων από μεγάλες μονάδες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι πως δεν μπορεί, όπως πρέπει, να πλύνει τα οχήματα αμέσως μετά την εκφόρτωση, στον χώρο της Μονάδας Επεξεργασίας. Αντίθετα, τα οχήματα πρέπει να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων για τον καθαρισμό τους, με τον κ. Χρυσοστόμου να σημειώνει και το κόστος σε εργατοώρες, αλλά και τον χρόνο που απαιτείται.
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος έθεσε το ζήτημα της παράδοσης των βιοαποβλήτων στο εργοστάσιο, το οποίο διαθέτει ειδικό μηχάνημα θρυμματιστή. Βέβαια, το ζήτημα αυτό προέκυψε πρόσφατα, λόγω της νέας νομοθεσίας. «Ο κόσμος εδώ ανταποκρίθηκε και γίνεται καθαρισμός, αλλά δεν μπορώ εγώ να υποδείξω έναν χώρο για να συγκεντρωθούν όλα αυτά και τους ζητάμε να κρατήσουν τα κλαδέματα σε ένα σημείο στο οικόπεδό τους. «Ο ιδιώτης δεν μπορεί να παραδώσει τα κλαδέματα στο εργοστάσιο, μόνο οι δήμοι μπορούν. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε μεταφορείς», σημείωσε.
Υπενθυμίζοντας, πάντως, πως η Μονάδα διαθέτει την υποδομή για τα βιοαπόβλητα από το 2019, χωρίς οι δήμοι να την έχουν αξιοποιήσει, η αντιπρόεδρος του Φορέα Τατιάνα Καλογιάννη σημείωσέ πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ενημέρωση των δήμων σχετικά με τις λειτουργίες και τις υποδομές του ΑΣΔΣΑ, και αντίστοιχα, να γίνει καταγραφή των προβλημάτων.
Σύμβαση στον ΧΥΤΥ Ελληνικού έως τέλος του έτους
Την ανανέωση της σύμβασης με τον ανάδοχο που λειτουργεί τον ΧΥΤΥ Ελληνικού, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΑΣΔΣΑ, μέχρι την εξάντληση των 28.000 τόνων απορριμμάτων, κάτι που τοποθετείται χρονικά στο τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα, ξεκινά και η μελέτη για τον διαγωνισμό ανάθεσης του έργου, ο οποίος επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια περίοδο.
«Ο ΧΥΤΥ Ελληνικού έχει δεχθεί πολλές ποσότητες λόγω της μη λειτουργίας του Καρβουναρίου. Έχουμε ενημερώσει την εταιρία στο Καρβουνάρι να δεχθεί περισσότερες ποσότητες και στόχος είναι να διαχειριστούμε και τους τρεις ΧΥΤΥ με αναλογικότητα, γιατί η επιβάρυνση του Ελληνικού είναι πολύ μεγαλύτερη από την αρχική μελέτη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Νίκος Γεωργάκος.