Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Με ενστάσεις ως προς το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να προτείνει δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας ως αντιπρόσωπο για το Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, συνοδεύτηκε η επανάληψη της διαδικασίας εκλογής των αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών, μετά την ακύρωση της πρώτης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Και μάλιστα, από τα όσα ειπώθηκαν και εννοήθηκαν, προκύπτει ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσφυγές και για τη δεύτερη απόφαση, που ουσιαστικά είναι η ίδια με την πρώτη, καθώς ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας συμπεριέλαβε στην πρότασή του την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, πέραν του ιδίου και του Μάκη Χρυσοστόμου.
Για εσφαλμένη νομικά πρόταση, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιπέτειες, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας να εκλεγεί από άλλο εκλεκτορικό σώμα πέραν αυτού της μειοψηφίας. Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποφύγει να επιλέξει δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει κατηγορηματικά τη νομική και πολιτική διαφωνία σε σχέση με τη διαδικασία και θα απέχει.
Για επανάληψη του ίδιου λάθους, μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Στέφανος Μάντζιος, με τον επικεφαλής της Νίκο Γκόντα να δηλώνει στη συνέχεια ότι «η ψηφοφορία δε συνάδει με την κείμενη νομοθεσία», ενώ τον κίνδυνο μιας νέας περιπέτειας επισήμανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να σπεύδει να επισημάνει ότι η απόφαση δεν ακυρώθηκε για τον λόγο που προβάλλεται από την αντιπολίτευση.
«Ο καθένας εδώ μέσα μ’ αυτά που δηλώνει, αναλαμβάνει τις πολιτικές του ευθύνες και κρίνεται από την κοινωνία», σχολίασε, παρεμβαίνοντας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία, με την πρόταση της πλειοψηφίας στα πρόσωπα του Θωμά Μπέγκα, Μάκη Χρυσοστόμου και Τατιάνας Καλογιάννη να υπερψηφίζεται από τις παρατάξεις του δημάρχου και της κ. Καλογιάννη, με αυτές των Δ. Παπαγεωργίου, Ν. Γκόντα και Π. Κολόκα να απέχουν, ενώ λευκό ψήφισε η κ. Τσουμάνη. Προηγουμένως είχε επαναληφθεί και η διαδικασία για την εκλογή του Γιώργου Αρλέτου ως εκπροσώπου της αντιπολίτευσης, ο οποίος ψηφίστηκε από το σύνολό της, πλην της Όλυς Τσουμάνη που ψήφισε λευκό.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι εσφαλμένη, διότι δεν είναι ανεκτό νομικά και συνταγματικά η μειοψηφία, εκτός της εκλογής των αντιπροσώπων της, να έχει λόγο και παρέμβαση και στους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας. «Ψηφίζοντας δύο φορές για την ίδια διοίκηση του ίδιου συνδέσμου έχουμε το παράδοξο η μειοψηφία να συμμετέχει σε δύο εκλογικά σώματα. Εμείς πολιτικά αποφασίζουμε να μην προσφύγουμε επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην επιτροπή του άρθρου 152 και στη συνέχεια, εάν χρειαζόταν στη δικαιοσύνη, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να είμαστε εμείς αυτοί που θα καθυστερήσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την για την εκλογή του προεδρείου του Φορέα διαχείρισης Απορριμμάτων. Επιλέξαμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο για λόγους ταχύτητας», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι εκκρεμεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μία ένσταση σε σχέση με τους εκπροσώπους του Δήμου Αρταίων, με τους δήμους να καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν στις εκλογές του Φορέα πριν εκδοθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της ενστάσεως αυτής ή όχι.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος ζητά η Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.

Μπορεί και να υπήρχε απαρτία, αλλά δεν το ρίσκαραν

Αποστόλης Τζελέτας

Γύρισε μπούμερανγκ η προσφυγή για τον διαγωνισμό μεταφοράς του υπολείμματος

Αποστόλης Τζελέτας