ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συντονισμένα πυρά για τα 2.137 ευρώ του Μ. Χρυσοστόμου

Αντιμέτωπη με συντονισμένα πυρά βρίσκεται η δημοτική αρχή, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ για διπλασιασμό του μισθού του αντιπροέδρου της επιχείρησης Μάκη Χρυσοστόμου.

Ο μισθός του θα φτάνει τις 2.137 ευρώ, όπως προκύπτει από την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και μάλιστα θα καταβληθεί αναδρομικά από τις 8 Νοεμβρίου 2017, αντιστοιχώντας σε μισθό πρύτανη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Μωυσής Ελισάφ, σε συνέντευξη τύπου, για να ακολουθήσει και ανάλογη καταγγελία από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Πολιτικά και ηθικά προκλητική χαρακτήρισε ο υποψήφιος δήμαρχος Μ. Ελισάφ την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως έγινε προσπάθεια απόκρυψής της, καθώς αναρτήθηκε στη Διαύγεια την παραμονή της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.
Ο κ. Ελισάφ μίλησε για ιδιοκτησιακή αντίληψη του δημάρχου και των συνεργατών του για τον δήμο Ιωαννιτών και τις δημοτικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τη συνεδρίαση, καθώς απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και απείχε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τα ελάχιστα στοιχεία που περιέχει η απόφαση.
«Οι μηνιαίες αποδοχές από 1.068 ευρώ εκτοξεύονται στις 2.137 ευρώ. Τη νομιμότητα της υπόθεσης θα την κρίνουν τα αρμόδια όργανα, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είμαστε βέβαιοι πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πράξουν, όπως οφείλουν, άμεσα το καθήκον τους. Άμεσα οφείλουν να τοποθετηθούν και οι παρατάξεις που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, πολύ περισσότερο αυτές που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ. Ωστόσο η απόφαση είναι πολιτικά και ηθικά προκλητική», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας πως η υπέρογκη αύξηση στη μισθοδοσία του αντιπροέδρου, γίνεται λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία της δημοτικής αρχής και την ώρα που η ΔΕΥΑΙ προσφέρει πανάκριβο νερό στους κατοίκους της πόλης, την ώρα που προχωρά σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων, τα χρέη της επιχείρησης ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και τα έργα της καρκινοβατούν.
«Είναι επίσης ηθικά προκλητικό για το σύνολο των πολιτών και πολύ περισσότερο για τους νέους που αναζητούν δουλειά ή πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό να αμείβεται ένας αιρετός εκπρόσωπος με ποσό άνω των δύο χιλιάδων ευρώ το μήνα… Η πολιτική ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος φαίνεται ότι εξοφλεί δικά του γραμμάτια. Ήταν παρών στη συνεδρίαση και ουσιαστικά ενορχήστρωσε την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Είναι αυτός που δημιούργησε μία στρατιά αμειβόμενων αιρετών. Είναι αυτός που πρέπει να απολογηθεί στους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες», συνέχισε, διερωτώμενος αν με αυτό το πνεύμα θέλουν να συνεχίσουν να διοικούν τον δήμο και αν αυτό το πνεύμα συμμερίζεται το σύνολο των μελών της παράταξης του κ. Μπέγκα.
«Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν να επιλέξουν, μια δημοτική αρχή που θα συνεχίσει τις ίδιες πρακτικές πρωτόγνωρες για τον τόπο ή μια δημοτική αρχή που θα σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα λογοδοτεί στους πολίτες ακόμη και για το τελευταίο ευρώ» κατέληξε.
Για χορό ημετέρων σε δήμο και ΔΕΥΑΙ, που καλά κρατεί λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», χρεώνοντας και αυτή ευθύνες στον Θ. Μπέγκα, λέγοντας πως «με ανοχή αν όχι με καθοδήγησή του», διπλασιάστηκε ο μισθός του αντιπροέδρου.
«Εδώ και πολύ καιρό, ο κ. αντιπρόεδρος προσπαθεί να μεθοδεύσει τον διπλασιασμό του μισθού του, κάτι που είναι απαγορευτικό εκ του νόμου, αφού είναι γνωστό ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές και αυτό εμποδίζει τέτοιου είδους μηνιαία αποζημίωση και μάλιστα αναδρομικά, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία όμως επικυρώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Διαχρονικό μέλημα της οικονομικής αποκατάστασης του αντιπροέδρου και όχι το συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν πανάκριβο το νερό που φτάνει στις βρύσες τους. Βαρύγδουπη υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού, μια υπόσχεση που ποτέ δεν τηρήθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και στηλιτεύει το γεγονός πως επιστρατεύτηκαν ακόμη και αναπληρωματικά μέλη της επιχείρησης, προκειμένου να δημιουργηθεί απαρτία, η οποία θα αποφάσιζε τον διπλασιασμό του μισθού του αντιπροέδρου, κάτι που δεν επιτεύχθηκε, αφού η παρουσία του ενδιαφερόμενου είναι απαγορευτική βάσει νόμου. Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως χωρίς απαρτία, η μειοψηφία πήρε απόφαση παράνομα για το διπλασιασμό του μισθού.
«Συμμέτοχη σε αυτή την παρανομία έχουν ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θ. Μανταλόβας, οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους σε μια παράνομη πράξη, για την οποία θα κληθούν οι αρμόδιες αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) να εγκρίνουν και να εκτελέσουν μια παράνομη απόφαση και κυρίως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έχει απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα στο παρελθόν», συνεχίζει η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και καταγγέλλει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πράξεις, καλώντας τους συμπολίτες να πράξουν το ίδιο στις εκλογές του Μαΐου.

Διαβάστε εδώ τι απαντά η δημοτική αρχή

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών