Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Προσθήκες στα πρωτόκολλα και οδηγίες για… ενσυναίσθηση

Οδηγίες «ενσυναίσθησης» και προσθήκες στο πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παρείχε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε περισσότερους από 2.500 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μετά από το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων

Τα λάθη των αστυνομικών υπαλλήλων, που χειρίστηκαν την υπόθεση της κοπέλας, είναι καταφανή και τα ερωτήματα, που δημιουργήθηκαν, ακόμα περισσότερα.
Στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε πως για κάθε καταγγελία θα πρέπει να αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που υπάρχει από το 2021 και ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.
Παράλληλα τονίστηκε ότι κάθε θύμα πρέπει να λαμβάνει κάθε υποστήριξη με ενσυναίσθηση, ενώ παρουσιάστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Καταρχήν, η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη, ενώ κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
Επίσης, για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού. Τέλος, για κάθε θύμα, εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του panic button.
«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», αναφέρει χαρακτηριστικά η οδηγία που εστάλη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.
Οι ευθύνες των αστυνομικών υπαλλήλων, που διαχειρίστηκαν το περιστατικό, βρίσκονται στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας που έχει ξεκινήσει, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης προκειμένου τα αστυνομικά τμήματα να δουλεύουν με επαρκή αριθμό αστυνομικών, κάτι που δε συμβαίνει, όπως καταγγέλλουν, κυρίως στην Αττική.
Τονίζοντας πως το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κοινωνικό και δεν πρέπει να αφορά μόνο την αστυνομία, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων Άκης Κωνσταντινίδης αναγνώρισε τις ευθύνες και παραλείψεις των συναδέλφων του, ο βαθμός και οι συνθήκες των οποίων θα πρέπει να διερευνηθούν με ηρεμία και όχι υπό το κλίμα εξεύρεσης «εξιλαστήριων θυμάτων», όπως ανέφερε.
Και αυτό γιατί υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια «κρύβονται κάτω από το χαλί», με πρώτο την υποστελέχωση, λόγω της μετακίνησης αστυνομικών από τα τμήματα σε άλλες υπηρεσίες. «Αν μείνουμε μόνο σε έναν σκοπό ή σε ένα αξιωματικό υπηρεσίας, θα δούμε αντίστοιχα περιστατικά και στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ερωτηθείς σχετικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας πως με επικοινωνιακούς τρόπους δε λύνονται αυτά τα ζητήματα.