Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πυκνώνουν οι έκτακτοι έλεγχοι ενόψει Πάσχα

Σε κρέας και σε αυγά θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα, εν όψει Πάσχα, οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων, που ήδη έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο το τελευταίο διάστημα με μπαράζ ελέγχων σε γαλακτοκομικά και οπωροκηπευτικά προϊόντα, ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στο ελαιόλαδο και στο μέλι.

Οι έλεγχοι θα διεξαχθούν σε σημεία λιανικής- χονδρικής, σφαγεία, πύλες εισόδου στη χώρα και εθνικές οδούς, με τα κλιμάκια να απαρτίζονται από στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, της ΕΛΑΣ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
«Είναι απόφαση της κυβέρνησης που υλοποιείται μέσω του ΥΠΑΑΤ να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά, στις πύλες εισόδου και όπου κρίνεται επιβεβλημένο για προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ελληνική παραγωγή. Προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα στην πράξη στηρίζουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, τους έντιμους μεταποιητές και εμπόρους και προστατεύουμε τους καταναλωτές αλλά, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα είναι πιο συχνοί. Θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν για αυτό είναι εκείνοι που παρανομούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν τους οι πάντες», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Το βάρος στα γαλακτοκομικά

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα προϊόντα γάλακτος και στα μεταποιημένα (τυροκομικά, γαλακτοκομικά), με τους ελέγχους να επικεντρώνονται στην ποιότητα αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Δείγματα λαμβάνονται και αποστέλλονται στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τα ευρήματα να διαβιβάζονται στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Πέραν των δειγματοληψιών, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Μεταξύ των ελέγχων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο, είναι σημεία λιανικής πώλησης στα Γιάννενα και 75 έλεγχοι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Από τα 103 δείγματα, που έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, τα 86 αφορούν τη φέτα, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη και εννέα δείγματα εμφανίζουν μη συμμορφώσεις σχετικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης του Κανονισμού 1169/2011.
Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας, ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα, εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 175 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 78 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη ορθή ή ελλιπή αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων επί των συσκευασιών, σε μη αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, της χώρας καταγωγής, του αριθμού έγκρισης εγκατάστασης και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Από τις αρχές του έτους έχουν επιδοθεί πρόστιμα σε 17 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 238.389,44 ευρώ Οι παραβάσεις αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
Ζήτημα, ωστόσο, προκύπτει με τις εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Από το 2020 έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 220 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.503.281 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε τυροκομικά προϊόντα (206 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.337.100 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση είναι 115 υποθέσεις που αφορούν τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ, την τετραετία 2020- 2023 έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄ βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, οκτώ έχουν εξετασθεί (επτά για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον έξι έχει γίνει εξέταση από την β΄ βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες δώδεκα που αφορούν σε δέκα τυροκομικά και δύο φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Στη συνεδρίαση της β΄ βάθμιας Επιτροπής την 13η Μαρτίου, εξετάστηκαν τρεις υποθέσεις. Έως το τέλος της άνοιξης θα πραγματοποιηθεί η εξέταση επτά ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων.

Έλεγχοι στα οπωροκηπευτικά

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά, μεταξύ αυτών και σε Γιάννενα και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Κατά κύριο λόγο οι έλεγχοι αφορούν μήλα και πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια. Από τις 15 Μαρτίου τα μικτά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους και στο ελαιόλαδο και στο μέλι.
Οι έκτακτοι έλεγχοι στα οπωροκηπευτικά έχουν οδηγήσει σε απόσυρση δύο παρτίδων πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες). Ακόμη, εξετάζεται περίπτωση πιθανής ελληνοποίησης εισαγόμενου ακτινιδίου από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μια μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.