Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Πίστωση χρόνου προκειμένου να «ξεδιπλώσει» έργα και δράσεις, όταν θα είναι χρηματοδοτικά εξασφαλισμένα, ζήτησε η δημοτική αρχή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, με δεδομένη την καθυστέρηση της διαδικασίας αλλά και τη δέσμευση των εθνικών πόρων σε συνεχιζόμενα έργα.

«Η συστηματική δουλειά για εμάς ξεκινά από σήμερα, γιατί έχουμε πια εγκεκριμένο το βασικό εργαλείο λειτουργίας του δήμου. Να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι θα τους υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», σημείωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας στις αιτιάσεις για έλλειψη οράματος και προετοιμασίας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κυρίως της μείζονος.

«Το τεχνικό πρόγραμμα είναι συνέχεια του δικού σας. Καμία αντίρρηση. Το δικό σας προήλθε από παρθενογένεση;», σημείωσε δηκτικά και απαρίθμησε σειρά έργων, που είχε παραλάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία απέδωσε και τις καθυστερήσεις για τον προϋπολογισμό.

«Ό,τι και αν ειπωθεί σήμερα εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι απλά δικαιολογίες. Αν λάβουμε υπόψη και την κοπιαστική δουλειά που έγινε για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του δήμου και των οικονομικών στοιχείων καταργηθέντων νομικών προσώπων, καταλαβαίνετε τη δυσκολία του εγχειρήματος», είπε ο κ. Μπέγκας.

Νωρίτερα, την εισήγηση του προϋπολογισμού έκανε η αντιδήμαρχος Γεωργία Γιώτη. «Φέρνουμε ενώπιον του σώματος, στην κορυφαία αυτή συζήτηση για κάθε δημοτικό συμβούλιο, έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό, που έχει ενσωματώσει όλους τους κωδικούς που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων των καταργηθέντων νομικών προσώπων του Δήμου και της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Της προσπάθειας της δημοτικής αρχής υπεραμύνθηκε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θωμάς Γιωτίτσας, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν παρέδωσε κανένα από τα 16 έργα του ΒΑΑ σε βαθμό ωριμότητας τέτοιο, ώστε να μπορεί να υποβληθεί προς χρηματοδότηση, όπως και ότι δεν ήταν εγγεγραμμένες οι διανοίξεις δρόμων. «Λίγο υπομονή, δουλεύουμε ώστε να παρουσιάσουμε κάτι που θα αφήσει αποτύπωμα και όχι να τρέχουμε πίσω από χρηματοδοτήσεις, όπως στο παρελθόν», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Χωρίς όραμα, αλλά υπερψηφίστηκε

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρόλο που επεσήμαναν ότι δεν είναι αναπτυξιακός αλλά διαχειριστικός, και δεν περιλαμβάνει το όραμα που προεκλογικά έθεσε στους πολίτες η δημοτική αρχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου απέδωσε στη δημοτική αρχή έλλειψη οράματος και προετοιμασίας, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ επανέλαβε τις αιτιάσεις για «κρυφή ατζέντα» πίσω από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών με στόχο τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Αυτά ξέρετε επιστρέφονται ως ειρωνεία, όταν αυτάρεσκα και λαϊκίστικα κατηγορούσατε την πρώην δημοτική αρχή. Η μόνη αναπτυξιακή προοπτική αυτού του προϋπολογισμού έρχεται από τη δική μας αρχή», σημείωσε. Η παράταξη, ωστόσο, ψήφισε τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον υπηρεσιακό, εκτός από το σκέλος των ανταποδοτικών τελών, τα οποία είχε καταψηφίσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Με παρατηρήσεις αλλά και παροτρύνσεις προς τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση των εσόδων των καταργηθέντων ΝΠΔΔ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, την σταδιακή είσπραξη των συσσωρευμένων παλαιών οφειλών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας και παραγωγικότητας του δήμου και την αναδιάρθρωση των πολυετών πιστώσεων για έργα μικρού προϋπολογισμού, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023 Τατιάνα Καλογιάννη», επίσης υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

«Είθισται σε κάθε νέα δημοτική αρχή να δίνεται περίοδος χάριτος και ανοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης να προσδιορίζονται οι προϋπολογισμοί ανά κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα κονδύλια επί του προϋπολογισμού που τους αναλογούν. «Δυστυχώς αυτό δε γίνεται ούτε τώρα», σημείωσε ο κ. Γκόντας, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Απουσία οράματος και διαφοροποίησης από τους προηγούμενους, παρότι τον χαρακτήρισε έντιμο και γι’ αυτό τον υπερψήφισε, διέκρινε στον προϋπολογισμό και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας. «Όταν μια παράταξη δίνει μάχη για να διοικήσει τον δήμο, οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Παραγωγή μέλλοντος με προϋπολογισμούς παρελθόντος, δεν μπορούν να περιμένουν οι πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες είναι ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη, η οποία χαρακτήρισε τον δήμο έναν «άγριο εισπρακτικό μηχανισμό», ενώ επέκρινε εμμέσως και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έδωσαν θετική ψήφο. «Η δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη και συνεχίζει το ίδιο έργο. Είναι ωραίο να κάνουμε κριτική και εν τέλει να ψηφίζουμε. Έχετε στρατηγική σύγκλιση. Εμείς καλούμε τον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να καταλάβει ότι αντιπολίτευση μόνο ο ίδιος μπορεί να κάνει, να μην επιτρέψει να ψηφίζονται τέτοιοι προϋπολογισμοί», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τα led

Η σύμβαση για τον οδοφωτισμό πρόκειται να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Το θέμα έθεσε αρχικά ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να κάνει γνωστές τις προθέσεις της. «Τι σκοπό έχετε να κάνετε; Μπορεί ο δήμος να εξοικονομήσει χρήματα με την υλοποίηση της σύμβασης, αλλά δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Θα την προχωρήσετε ή θα την καταργήσετε;», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Το θέμα θα έρθει αναλυτικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα τεθούν όλες οι παράμετροι σε γνώση του σώματος, ώστε να αποφασίσουμε. Δε θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις που ελήφθησαν χάρη στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου», απάντησε ο κ. Μπέγκας.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας