ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά

Ζητούμενο παραμένει σε πολλές περιπτώσεις η ισότητα των δύο φύλων, με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ η 8η Μαρτίου, να έρχεται να αναδείξει τόσο την ανάγκη για ίσα δικαιώματα, αλλά και αποτροπής φαινομένων έμφυλης βίας, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στα αποτρόπαια φαινόμενα βίας κάθε μορφής κατά των γυναικών αναφ΄λερεται, μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου στο καθιερωμένο μήνυμά της για τη σημερινή ημέρα, εκφράζοντας ανησυχία και θλίψη για το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, και καλώντας τις γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να καταγγέλλουν άσχημες ή κακοποιητικές συμπεριφορές.
«Οι προσπάθειες όλων, κυβερνήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, γυναικείων οργανώσεων, λοιπών φορέων και συλλόγων, να συγκλίνουν για τον περιορισμό και την εξάλειψη των φαινόμενων βίας και της στέρησης της ελευθερίας των γυναικών. Στόχος όλων πρέπει να είναι ένα περιβάλλον ασφαλές και ευνομούμενο όπου όλοι οι πολίτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να ζούνε χωρίς φόβο και χωρίς αποκλεισμούς, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τα χαρίσματα ο καθένας και η καθεμία οδηγούμενοι στην πρόοδο και την ευημερία», αναφέρει η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Γιούλα Μητροκώστα, αναφερόμενη στις προσπάθειες της Επιτροπής, σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Ηπείρου αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τα Συμβουλευτικά κέντρα να συμβάλλουν στον περιορισμό των φαινομένων βίας.
Για μια μέρα, που πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, με την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών, που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τις λιγότερο όσο και τις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Το γνωρίζουμε όλοι πως, παρ’ ότι ως κοινωνία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως κρατούν καλά ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για τον ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι επί δικής του θητείας ιδρύθηκε Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, της οποίας οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι προτάσεις ήταν ποικίλες και πάντα ενδιαφέρουσες. «Είμαι σίγουρος ότι και σε αυτή τη θητεία η δημοτική μας αρχή θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να εργάζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κι εγώ προσωπικά θα είμαι πάντα στο πλευρό της», καταλήγει.
Στο γεγονός πως, παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις 8 Μαρτίου 1857, όταν εργάτριες στην κατασκευή ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς, η απόλυτη ισότητα δεν έχει ακόμη επέλθει, στέκεται ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.«Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να μάχονται για το αυτονόητο: για χειραφέτηση ισότητα, οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ο πολλαπλός και σπουδαίος ρόλος της γυναίκας θα πρέπει να αποτελεί “οδηγό” για όλους μας και οφείλουμε να κατανοήσουμε απόλυτα την προσφορά της στην κοινωνία και την οικογένεια. Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα. Οφείλουμε να εκφράζουμε τοn σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναίκας στην ίδια τη ζωή», τονίζει και εύχεται χρόνια πολλά στις γυναίκες του Δήμου Πωγωνίου και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.