ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μισόλογων συνέχεια για το έργο του μεγάλου δακτυλίου

Δεδομένη θεωρεί η δημοτική αρχή την επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή του μεγάλου δακτυλίου με την τεχνική λύση του επιχώματος βαρέως τύπου στο τμήμα των 400 μ. κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, κάνοντας ότι δεν άκουσε την προειδοποίηση του περιφερειάρχη Ηπείρου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει αν δεν υπάρχει μελέτη, που να αποδεικνύει τη ρευστοποίηση του εδάφους.

Αυτό τουλάχιστον διεφάνη κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, με την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει απάντηση σε κανένα εξ αυτών.
Μετά τη 2η τροποποίηση της μελέτης του μεγάλου δακτυλίου στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η κα Καλογιάννη ζήτησε πειστικές απαντήσεις για το αν θα απαιτηθούν και άλλες επιπρόσθετες μελέτες για το έργο γενικότερα, αν η συνολική υπέρβαση των δύο τροποποιήσεων ανέρχεται στο 30% περίπου της αρχικής σύμβασης, αν θα απαιτηθεί ενημέρωση του φακέλου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και εάν έχει δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία, εάν απαιτείται νέα έγκριση της τροποποποιημένης σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω της μεγάλης υπέρβασης, καθώς και πότε προβλέπεται να παραδοθεί προς χρήση το έργο.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν άλλα 16,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, με βάση τις έως τώρα εκταμιεύσεις και την υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού, ποσό, που θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατ. ευρώ. Επομένως, για τη ΒΑΑ 2021-2027 του Δήμου απομένουν για νέα έργα 24 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα μισά, τα οποία θα μειωθούν περαιτέρω λόγω και των υπολειπόμενων δαπανών που αφορούν το έργο «γέφυρα» Κέντρο για το Παιδί. «Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: Όταν τα έργα δεν εκτελούνται με το σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, χάνονται χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση νέων αναγκαίων έργων στις νέες προγραμματικές περιόδους. Για αυτό και καθένας, που αναλαμβάνει τη διοίκηση των κοινών θεμάτων, απαιτείται να επιδεικνύει πολιτική σοβαρότητα και υπευθυνότητα», κατέληξε, με τα πυρά της να στρέφονται στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Πρώτος θέλησε να απαντήσει ο αντιδήμαρχος Έργων Κώστας Γκόγκος, ο οποίος, ωστόσο, επί της ουσίας δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση επί κανενός ερωτήματος, για να πάρει στη συνέχεια τον λόγο ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος θέλησε να στρέψει τη συζήτηση επί των οικονομικών δεδομένων. Αν και αναγνώρισε ότι ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα απορροφηθεί για τον μεγάλο δακτύλιο, επανέλαβε ότι η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος, ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν ακόμη αρκετά χρήματα για άλλα έργα.
Παρέμβαση υπήρξε από την πλευρά του πρώην δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και του πρώην αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, οι οποίοι επεσήμαναν πως θα πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση με την παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να κάνει αποδεκτή την πρότασή τους, αν και προηγουμένως ο κ. Γιωτίτσας είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί. Ο κ. Μπέγκας ανέφερε, επίσης, ότι η λύση για το επίχωμα δεν αποτελεί πολιτική αλλά τεχνική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα έργο τέτοιου μεγέθους πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα. «Ξέρετε δημοτική αρχή που θα ήθελε να μη διασφαλίσει την τεχνική αρτιότητα και την ασφάλεια ενός τέτοιου έργου; Ξέρετε δημοτική αρχή που να αρνείται τους πόρους του ΒΑΑ για να μπορέσει να ολοκληρώσει έργα που τα άφησε μισά η προηγούμενη δημοτική αρχή;», διερωτήθηκε.