ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε επιστημονικό συνέδριο η πρόταση για μετατροπή της Πασχάλειου Σχολής σε μουσείο

Στη μετατροπή της Πασχαλείου Σχολής σε μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου μέσω πρότασης που θα παρουσιαστεί στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Euromed DCH, στοχεύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος».

Τα μέλη του, η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Μελίνα Παπαδοπούλου και η εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Βασιλάκη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Παπακώστα, πρόκειται να παρουσιάσουν την εισήγησή τους με τίτλο «Βιωματική ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών εμπειρίας. Το παράδειγμα της Πασχαλείου Σχολής στο Ζαγόρι», στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 6-9 Μαρτίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα».
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, η Πασχάλειος Σχολή είναι ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό κτίριο, κληροδότημα των «Αδελφών Πασχάλη», που λειτουργούσε ως σχολείο στο Καπέσοβο Ζαγορίου. Η μετατροπή της σε μουσείο αποτέλεσε σκοπό για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος», τα μέλη του οποίου επιθυμούν να αξιοποιηθούν τα πολύ σημαντικά τεκμήρια του τόπου τους, όπως ένα από τα δώδεκα αυθεντικά αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα, αλλά και το έργο των φημισμένων Βογάδων αγιογράφων, τα πολύτιμα βιβλία 18ου-19ου αιώνα εκ της βιβλιοθήκης της Πασχαλείου Σχολής και μια πληθώρα αντικειμένων λαογραφικού ενδιαφέροντος.
«Η επιθυμία αυτή μεταφράστηκε σε μια ολοκληρωμένη και πρωτοποριακή μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, στην οποία συμπεριλήφθηκαν τόσο τα ιστορικά τεκμήρια όσο και λαογραφικό και εθνογραφικό υλικό. Ο νοηματικός και χωρικός σχεδιασμός ολοκληρώνεται με την ένταξη ενός ειδικά σχεδιασμένου αφηγήματος ψηφιακής παρουσίασης πτυχών του λαϊκού πολιτισμού, που αναδύονται μέσω των τελετουργικών και χορευτικών δρώμενων της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρωπολογικής μελέτης και μουσειολογικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων ενσώματης πραγματικότητας (embodied reality) και τεχνικών εμβυθισμένης εικονικής πραγματικότητας (Immersive Virtual Reality). Η μορφή του λειτουργεί τόσο in situ, όσο και ως αυτόνομη περιοδεύουσα περιοδική έκθεση, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη συνθήκη συνύπαρξης με το υπό διαμόρφωση κατά την πρόταση μουσείο, μετατρέποντας το σε έναν ενεργό πολιτιστικό πομπό, το ψηφιακό αποτύπωμα του οποίου ταξιδεύει μεταφέροντας στοιχεία της ζώσας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρει ο Σύλλογος.
Όπως σημειώνεται, τη μουσειολογική αυτή προμελέτη για την αξιοποίηση της Πασχαλείου Σχολής υπέβαλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος στον Δήμο Ζαγορίου, χωρίς μέχρι σήμερα να τύχει ανάλογης αποδοχής, όπως συνέβη με την άμεση αποδοχή της από την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Ευελπιστούμε οι αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού να εκδηλώσουν ανάλογο ενδιαφέρον και προσοχή», καταλήγουν τα μέλη του.