ΕπικαιρότηταΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Άμεση ανάγκη για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις

Η ανάγκη δημιουργίας νέων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα σάλας και η αναβάθμιση των υφιστάμενων και των σχολικών γυμναστηρίων, προέκυψαν ως αναγκαιότητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, από την Επιτροπή Λειτουργίας του.

Το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων μπορεί να έχει καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος σε αθλητικούς χώρους και να άμβλυνε τα προβλήματα, ωστόσο, όσο καλά και να λειτουργήσει, είναι δεδομένο πως μαζί με το 46 ετών κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες. Και με δεδομένο ότι τα σχολικά γυμναστήρια είναι σε κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από προβληματική έως και επικίνδυνη, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, η δημιουργία νέων κλειστών αθλητικών χώρων επείγει, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο.
«Οι ανάγκες για αθλητικές υποδομές στην πόλη μας είναι τεράστιες και, με δεδομένο ότι πανελληνίως οι εγγραφές μικρών παιδιών σε αθλητικά σωματεία έχουν αυξητικό ρυθμό, πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα η σοβαρή συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολικών γυμναστηρίων, καθώς και ο προγραμματισμός για κατασκευή νέων γηπέδων. Ο αθλητισμός εξυπηρετεί τη σωματική και την ψυχική υγεία και μπορεί να συνδράμει σημαντικά τόσο στον τουρισμό όσο και στην οικονομία της πόλης μας. Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας οποτεδήποτε και από τον οποιοδήποτε μας ζητηθεί, εκμεταλλευόμενοι και την επαγγελματική μας ιδιότητα ο καθένας», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού Ηλίας Γκαζιάνης.
Ο μόνος σχεδιασμός, που υπάρχει για νέες αθλητικές υποδομές, αυτή τη στιγμή, είναι αυτός της Περιφέρειας Ηπείρου, που προτίθεται να αξιοποιήσει τον αποκτηθέντα από τις αποξηλωσθείσες ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού μεταλλικό σκελετό του πρώην Κλειστού της Ξιφασκίας, για να δημιουργήσει έναν κλειστό αθλητικό – εκθεσιακό χώρο. Οι απαιτούμενες μελέτες προχωρούν, όπως έκανε γνωστό στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση προχωρούν, ωστόσο παραδέχθηκε πως πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Από εκεί και πέρα, πρόσφατα εκδηλώθηκε η πρόθεση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να αναβιώσει τα σχέδια για το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο στην περιοχή του Βοτανικού, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα εξίσου δύσκολο, με χρονικό ορίζοντα το απώτερο μέλλον. Ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει διάθεση να δει με περισσότερη θέρμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή κάποια σχέδια για μικρά προπονητικά κέντρα, στο αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια και αλλού, αλλά και να βελτιώσει τα σχολικά γυμναστήρια, με παρεμβάσεις στα δάπεδα, στη στεγάνωσή τους και σε επίπεδο θέρμανσης.
Η μόνη ελπίδα για προσθήκη ενός κλειστού αθλητικού χώρου στο άμεσο μέλλον, έρχεται από τον Δήμο Ζίτσας, ο οποίος έχει υπογράψει από το Σεπτέμβριο με τον ανάδοχο τη σύμβαση κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στην Ελεούσα, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και ίδιους πόρους.

«Ένα Νέο Κλειστό δε φέρνει την άνοιξη»

Τη φράση «ένα Νέο Κλειστό δε φέρνει την άνοιξη» χρησιμοποίησε ο Ηλίας Γκαζιάνης για να καταδείξει τη μεγάλη ανάγκη για νέους αθλητικούς χώρους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το ίδιο το Νέο Κλειστό αποτελεί μία «άνοιξη» όχι μόνο για τα Γιάννενα, αλλά για όλη την Ήπειρο.
Στα επτά χρονιά λειτουργίας του, υπάρχει μια διαρκής αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης και των υπηρεσιών που παρέχει σε αθλητές και φιλάθλους. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν η παρέμβαση για μια νέα σειρά καθισμάτων στις κερκίδες, που αυξάνει τη χωρητικότητα στα 450 άτομα (μαζί με τα καθίσματα εντός αγωνιστικού χώρου), και η τοποθέτηση αυτόματων πωλητών στην είσοδο του γηπέδου ώστε να καλυφθεί η έλλειψη κυλικείου, ενώ από το 2023 το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο καινοτομεί, καθώς έγινε το πρώτο δημόσιο γήπεδο, στο οποίο τοποθετήθηκε σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένης μετάδοσης αγώνων, με αποτέλεσμα να γίνει οικονομικότερη και πιο εύκολη διαδικασία ζωντανής μετάδοσης των αγώνων των συλλόγων, καθώς δεν απαιτείται η φυσική παρουσία καμεραμάν για τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Γκαζιάνης ευχαρίστησε δημόσια για την άριστη συνεργασία τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Χάρη Λαζάνη, με τον οποίο ήδη υπάρχει άριστη συνεργασία για περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου, επιπλέον εκσυγχρονισμό του αυτοματοποιημένου συστήματος μετάδοσης, καθώς και για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της εγκατάστασης, την προηγούμενη και τη νέα Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και τον πρόεδρο της Παναγιώτη Δαβή, τους συλλόγους και τους αθλητές, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου και την Ελληνική Αστυνομία, τους συντελεστές των αγώνων, καθώς και τους φιλάθλους που σέβονται τον χώρο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες, που χρόνια τώρα καταβάλει η Περιφέρεια προκειμένου να αναβαθμιστούν αθλητικές εγκαταστάσεις της Ηπείρου, τονίζοντας πως συνέδραμε σε δήμους της Ηπείρου για την αναβάθμιση ή και ολοκλήρωση κλειστών γυμναστηρίων, φέρνοντας ως παραδείγματα τόσο το Κλειστό Γυμναστήριο της Άρτας, όσο και το Κλειστό που προχωρά στον δήμο Ζίτσας. Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης, εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει με τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού, αλλά και με την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στους χώρους των εγκαταστάσεων του Γυμναστηρίου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και μέλος της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού Βασίλης Λούπας, ο οποίος σημείωσε πως από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων της Επιτροπής Λειτουργίας, μοναδικός στόχος ήταν και παραμένει η ενίσχυση και άνοδος του τοπικού μπάσκετ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας Ηλία Γκαζιάνη, Δημήτρη Τσιούμπο, Βασίλη Λούπα, Βασίλη Τσιούρη και τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ Παναγιώτη Δαβή.