ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκλείπει η ανάγκη μαζικής κοπής καλαμιών

Ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των καλαμιώνων, με στόχο τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων της ορνιθοπανίδας, κυρίως της βαλτόπαπιας, έχει πλέον στα χέρια της η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο λόγος για ένα σύγχρονο, αμφίβιο μηχάνημα με ειδικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των καλαμιώνων, που αποκτήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μηχάνημα αυτό είναι κατάλληλο για την κοπή και απομάκρυνση των καλαμιών, διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη σε περιοχές της λίμνης Παμβώτιδας, με στόχους τον περιορισμό επεκτασιμότητας του κοινού καλαμιού σε βάρος άλλων ειδών και αποκατάσταση της παρόχθιας υδρόβιας βλάστησης, τη δημιουργία ετερογενών μικροενδιαιτημάτων, την ανάκαμψη της υδρόβιας μακροφυτικής βλάστησης, τη βελτίωση των συνθηκών αναπαραγωγής της βαλτόπαπιαςκαι άλλων ειδών, καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών ιχθυοπανίδας. Το κύριο ζητούμενο, πάντως, είναι να δοθεί η δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και οργανωμένης διαχείρισης του καλαμιώνα, ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες και χωρίς σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η αλόγιστη καύση του καλαμιώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ένα ζήτημα προς εξέταση, βέβαια, είναι σε ποια κλίμακα απαιτούνται επεμβάσεις, καθώς ο καλαμιώνας της Παμβώτιδας παρουσιάζει σημάδια έντονης συρρίκνωσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο ο ερευνητής βιολόγος – ορνιθολόγος M.sc. Νικόλαος Μπούκας σε ημερίδα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου για την παρουσίαση των διαχειριστικών δράσεων, που υλοποιήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ», τις δύο τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται η απώλεια τριών σημαντικών σε έκταση καλαμιώνων. Την περίοδο 2006-2007 χάθηκαν 225 στρέμματα καλαμιώνα στην περιοχή της Ντραμπάτοβας – Πόρου, ενώ την ίδια περίοδο εξαφανίστηκαν και 35 στρέμματα στο Νησί. Ακολούθησε το 2013 η απώλεια 53 στρεμμάτων στον καλαμιώνα της Αμφιθέας, που έχει να κάνει με την επέμβαση για το κανάλι του σκι.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη μείωση του καλαμιώνα σε άλλα σημεία, η εκτίμηση των ανθρώπων της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου είναι πως δεν απαιτείται μια μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, παρά μόνο σημειακές παρεμβάσεις. Κατά βάση εκεί που διαπιστώνονται εμπρησμοί για την καύση του καλαμιώνα, κάτι που στόχος είναι να εξαλειφθεί, και σε δεύτερη φάση θα γίνουν παρεμβάσεις για τη δημιουργία υγρολιβαδικών εκτάσεων και ανοιγμάτων, μαιάνδρων και καναλιών, με ταυτόχρονη διατήρηση του καλαμιώνα, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι τα περισσότερα υδρόβια είδη επιλέγουν θέσεις για φώλιασμα στην περιφέρεια του καλαμιώνα και σε προφυλαγμένα σημεία (κανάλια, μαιάνδρους, εσωτερικά τμήματα καλαμιώνα).
Παρά τη μείωση του καλαμιώνα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πάντως, ο πληθυσμός των τακτικά αναπαραγόμενων ειδών στην Παμβώτιδα παρουσιάζει αύξηση. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπούκας στην ημερίδα. Με τη σημείωση, όμως, από την πλευρά του ότι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη βελτίωση της ευτροφικής κατάστασης της λίμνης.