ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αβρόχοις ποσί» η πρόταση για τα δημοτικά τέλη

«Αβρόχοις ποσί» πέρασε η δημοτική αρχή το θέμα της μεγάλης αύξησης των δημοτικών τελών από τη Δημοτική Επιτροπή, με τα μέλη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών παρουσιάστηκε ως μονόδρομος και έτσι είναι σε έναν βαθμό, καθώς προκύπτει από την εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και από το ενεργειακό κόστος, με την επιπλέον δαπάνη να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Η πιο μεγάλη αύξηση είναι στην προϋπολογιζόμενη δαπάνη υπέρ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα φτάσει για το 2024 στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ 2,73 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τον φωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστών χώρων.
«Έπεσε στα χέρια της δημοτικής αρχής μια “καυτή πατάτα”. Μιλάμε για μια “τρύπα”, δε θέλω να το πω έλλειμμα, για μια απόκλιση δαπανών, που είναι ανελαστικές, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που απαιτεί μια σύγκλιση για τον ισοσκελισμό. Δεν μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες, μόνο με αύξηση συντελεστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας.
Η εξέλιξη της συζήτησης είναι λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένη στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η δημοτική αρχή να αναμένεται να επιρρίψει το βάρος των ευθυνών στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στο ότι οι επιλογές της στέρησαν την πόλη από τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους, λόγω του ότι δεν προχώρησε τον διαγωνισμό για τα led. Από την πλευρά της, η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ευθύνες της διοίκησης του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου -με αντιπρόεδρο τον Θ. Μπέγκα- για την εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Καμία κατηγορία δεν ανταλλάχθηκε από τις δύο πλευρές στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, πάντως, με εξαίρεση την υπόμνηση της αντιδημάρχου Οικονομικών Γεωργίας Γιώτη ότι τα δημοτικά τέλη είναι μια υποχρέωση, που θα έπρεπε να κλείσει από το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Το ενδιαφέρον στην επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιλογή των συντελεστών, που αυξάνονται, καθώς οι αυξήσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων και σε όλες τις περιοχές.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις είναι στις κατοικίες, με την αύξηση να είναι στο 20% (από 1,62 σε 1,95 ευρώ/τ.μ) για την πόλη των Ιωαννίνων, στο 43% (από 0,77 σε 1,10 ευρώ/τ.μ.) για Ανατολή, Κατσικά και Πέραμα, ενώ φτάνει στο 64% (από 0,67 σε 1,10 ευρώ/τ.μ.) για την Πεδινή. Σημαντικά μικρότερες είναι οι αυξήσεις για τα καταστήματα, που φτάνουν στο 7% (από 3,67 σε 3,93 ευρώ/τ.μ.) για την πόλη των Ιωαννίνων και στο 25% (από 1,32 σε 1,65 ευρώ/τ.μ.) για Ανατολή, Κατσικά, Πεδινή και Πέραμα.
Όπως ανέφερε η κ. Γιώτη στην εισήγησή της, επικράτησε το σκεπτικό των συγκλίσεων, «αφού είμαστε ένας Δήμος με τις ίδιες παρεχόμενες υπηρεσίες». Κάτι, βέβαια, που έσπευσε να αμφισβητήσει ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μάντζιος, θέτοντας το ερώτημα πόσο δίκαια είναι τα επιβαλλόμενα τέλη και η προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση πάνω από 30%, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που δεν είναι ίδιες παντού.
Υπάρχει, πάντως, και μία νέα μείωση σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών. Προστίθεται και 9ος Ειδικός συντελεστής για αρχοντικά, που είναι χαρακτηρισμένα με ΦΕΚ, ως διατηρητέα κτίρια και δε χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας προκύπτει πλασματική μείωση 30% στα τετραγωνικά τους, με τους ιδιοκτήτες τους να καλούνται να καταβάλλουν σχετική αίτηση για να επωφεληθούν.