ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγώνας για πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές

Σαφές μήνυμα ότι δε επιτρέψουν να γίνει πράξη το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστειλαν φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ακόμη πανελλαδικής κινητοποίησης, που αυτή τη φορά δεν είχε, ωστόσο, ανάλογη στήριξη από άλλους φορείς της εκπαίδευσης.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με ενδιάμεσο σταθμό τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ και κατάληξη εκ νέου την Περιφέρεια, με τη διαμαρτυρία να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε μια ομάδα μαθητών και ακολούθησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες, ενώ το παρών έδωσαν και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Εκπρόσωποι των φοιτητών τόνισαν ότι ο χρόνος, που η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει το θέμα, δεν ήταν τυχαίος, καθώς σκοπός της ήταν να το περάσει εν μέσω εξεταστικής, εκτιμώντας πως οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες. Κάτι, όμως, που οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν ισχύει, καθώς έγινε κατορθωτό να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων και να δοθεί μια αγωνιστική απάντηση.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, που βάζει ταφόπλακα στις σπουδές μας. Διεκδικούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των σχολών μας με χρηματοδότηση, καθηγητές, εξοπλισμούς εργαστήρια, συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα, ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να σπουδάζουν απρόσκοπτα, χωρίς να χρειάζεται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μετακίνησή μας και τη διαβίωσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καμήλος, αντιπρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εστιακών και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τελούν υπό κατάληψη, όπως η Ιατρική, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, καθώς και η πρυτανεία, χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα με το εξάμηνο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και τις εξεταστικές. Ο κ. Καμήλος ανέφερε ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα, που σκοπίμως προπαγανδίζει η ΔΑΠ, αλλά δεν έχει βάση.
Για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τρων εργαζομένων και των φοιτητών μέσα από την επιχειρούμενη κατάργηση το άρθρο 16 του Συντάγματος, έκανε λόγο πρόεδρος των Εστιακών Φοιτητών Κωνσταντίνος Λάχανης Ζαγκλαβάρας, τονίζοντας ότι ο μαζικός αγώνας θα πρέπει να έχει διάρκεια
Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας, που χαρακτήρισε αδικία κάποια παιδιά να παλεύουν για να περάσουν στα πανεπιστήμια με τη διαδικασία των πανελλαδικών και κάποια άλλα να παρακάμπτουν αυτή τη διαδικασία και να βρίσκονται σε πανεπιστήμια με τα λεφτά των γονέων τους. Ο κ. Τόκας τόνισε ότι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το άνοιγμα των σχολών σε περισσότερα παιδιά δίνει και την απάντηση στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με το άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτρέπεται η εκροή συναλλάγματος απ’ όσους φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό.