ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπήκε το πλαίσιο, αναζητείται το προσωπικό

Με ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς τη δυνατότητα στελέχωσης ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μία εκ των οποίων προβλέπεται να λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην οξεία φάση -μέσω των ειδικευμένων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας- μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνητότητας και να αποτρέψει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Ωστόσο, τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων, τα οποία βρίσκονται σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς για το κατά πόσο μπορούν οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να λειτουργήσουν πραγματικά. Ειδικά από τη στιγμή, που αυτή την περίοδο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να στελεχώσει ούτε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση των «εντέλλεσθε» για τη μετακίνηση εντατικολόγων από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων σε αυτό του Αγρινίου.
Οι ΜΑΦ θα λειτουργούν ως αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής ή του Τμήματος νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, που ήταν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι προβλέπεται ελάχιστο προσωπικό ανά έξι κλίνες, το οποίο αποτελούν ειδικευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας (όπως φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι). Τη διαχείριση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα με ειδικευμένους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου (όπως Ακτινολόγους, Καρδιολόγους, Νευροχειρουργούς και Ιατρούς Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης). Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και ανακατανομές κενών οργανικών θέσεων, ενώ σχεδιάζεται η πρόσληψη Νευρολόγων και Νευροακτινολόγων Επεμβατικών καθώς και πανεπιστημιακών από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Πρόβλεψη υπάρχει επίσης για την κάλυψη των περίπου 190 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, που απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία των ΜΑΦ με έξι κλίνες.
«Κανείς, πόσο μάλλον όσοι από εμάς είμαστε γιατροί, δε λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουμε αυτόματα ένα δίκτυο οργανωμένων μονάδων για τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λέμε είναι ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο, ώστε να έχουμε περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό», υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της αρχικής του εισήγησης.
Διαβεβαιώσεις για τη στελέχωση των ΜΑΦ παρείχε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγγέλλοντας προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών, ενώ μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση των ΜΑΦ με ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό. «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος… θυμήθηκε και τη δημιουργία έξι βάσεων ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα για επείγουσες αεροδιακομιδές, σχέδιο το οποίο μένει στα χαρτιά εδώ και πολλούς μήνες μετά την ψήφισή του.

Δικαιολογημένες επιφυλάξεις

«Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, προσωπικό και εξοπλισμό», τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ψηφίζει τη δημιουργία νέων ΜΑΦ, οι οποίες θα λειτουργήσουν με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας». Σημείωσε, επίσης, πως με τον τρόπο αυτό, οι νέες μονάδες δεν πρόκειται να προσφέρουν αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες, ειδικά για τα βαριά περιστατικά, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και εμπλοκή διαφορετικών ειδικοτήτων.
Επιφυλάξεις για το «αν το νομοσχέδιο κατά την εφαρμογή του θα πετύχει την πραγματική θεραπεία και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, και όχι την παρηγορητική θεραπεία σε έναν ασθενή, που υπέστη εγκεφαλικό και του παρέχουμε μια νοσηλεία», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου, βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης, προσθέτοντας πως αν το προσωπικό προέλθει από μετακινήσεις, αποσπάσεις υπάρχοντος προσωπικού και ανακατανομή κενών οργανικών θέσεων, θα είναι αναποτελεσματικό γιατί θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών και τμημάτων που λειτουργούν οριακά.
Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της αντιπολίτευσης, καθώς «από τη μία, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν οι ΜΑΦ θα έχουν αρκετό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου, όπως είπαν κάποιοι, να μην είναι απλώς ταμπέλες. Την ίδια στιγμή, όμως, που προβληματίζονται για το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν έστω αυτές οι 19 προβλεπόμενες ΜΑΦ, ζητούν περισσότερες!». Τόνισε δε ότι προτεραιότητα είναι, πριν γίνει οποιαδήποτε επέκταση των ΜΑΦ, να διασφαλιστεί ότι αυτές που θα έχουν συσταθεί να έχουν επαρκές προσωπικό, κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας• «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Σχετικά άρθρα

Απέκτησε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας το Νοσοκομείο Φιλιατών